Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina – Božinović: “U prošloj godini nije se dogodio ni jedan minski incident odnosno minska nesreća”

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina – Božinović: “U prošloj godini nije se dogodio ni jedan minski incident odnosno minska nesreća”

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici u četvrtak prihvatila godišnji program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za državu, kao i godišnji plan protuminskog djelovanja, a u saborsku je proceduru upućen prijedlog zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti.

Upravo na Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podnio je na 150. sjednici Vlade Republike Hrvatske Izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima u 2018. godini te obrazložio prijedlog Plana protuminskog djelovanja za ovu godinu, nakon čega se na Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja na Ksaveru nakratko pridružio budućim edukatorima stanovništva o minskoj opasnosti, inače zaposlenicima Ravnateljstva civilne zaštite, pristiglima iz područnih, županijskih ureda, u njihovoj dvodnevnoj edukaciji za navedeno.

Detaljno predstavljajući Izvješće o prošlogodišnjem stanju u području protuminskog djelovanja, ministar Božinović je naglasio- da je u ovoj godini već zabilježeno ukupno 9589 intervencija na ukupnoj površini od preko 27.000 ha što je značajno više nego u istom razdoblju prošle godine kad je zabilježeno 5435 intervencija na površini od 947 ha, što upućuje na važnost dobre pripreme za ovu protupožarnu sezonu”, upozorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Prošla požarna sezona bila je znatno manje zahtjevna nego ona 2017. godine, pokazuje izvješće o realizaciji prošlogodišnjeg programa mjera zaštite od požara, koje je Vlada prihvatila na sjednici.

“Lani je u priobalnom i kraškom području evidentirano ukupno 1.875 požara raslinja što je 27 posto manje u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek, a ukupno izgorjela površina je za čak 85 posto manja u odnosu na promatrani prethodni petogodišnji prosjek”, dodaje ministar Božinović.

Zbog šumskih požara provedene su dvije preventivne evakuacije u općini Orebić, a ukupno je bilo prošle godine osam ozlijeđenih osoba – 6 vatrogasaca te 2 građana. Naveo je i da je tehnički opremljeno situacijsko operativno središte Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama te izgrađeno novih 25 kilometara dionica protupožarnih prosjeka i šumskih puteva, a istaknuo je i odluku Vlade o nagrađivanju operativnih vatrogasnih snaga s ukupno 7,6 milijuna kuna.

Tijekom 2019. dovršetak razminiranja zaštićenih i Natura 2000 područja

Prema planu protuminskog djelovanja, u ovoj se godini cilj je smanjenje minski sumnjivog područja na površini ne manjoj od 54,8 kilometara četvornih, poslovima razminiranja, tehničkog izvida te dopunskog općeg izvida i završetka razminiranja poljoprivrednog zemljišta RH.

Za razminiranje u Hrvatskoj 360 mil. kn

Ukupno je iz svih izvora financiranja planirano 360,9 milijuna kuna, od čega je za poslove razminiranja planiran iznos od najmanje 344 milijuna kuna, a sredstva Europske unije kroz strukturne fondove imaju udio od 43,5 posto u odnosu na ukupno planirana sredstva, naveo je Božinović.

U Planu protuminskog djelovanja za prošlu godinu planirano je iz svih izvora financiranja 397,77 milijuna kuna, od čega je realizirano, tj. isplaćeno ovlaštenim pravnim osobama koje su obavljale poslove razminiranja 386,77 milijuna kuna. U prošloj godini nije se dogodio ni jedan minski incident odnosno minska nesreća, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izvor/HRT/Autor/Totalno.hr/Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI