Obilježen je Međunarodni dan sestrinstva na Cvjetnom trgu: ”SESTRINSTVO-GLAS KOJI VODI: ZDRAVLJE ZA SVE!”

Obilježen je Međunarodni dan sestrinstva na Cvjetnom trgu: ”SESTRINSTVO-GLAS KOJI VODI: ZDRAVLJE ZA SVE!”

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva u subotu 11. svibnja obilježen je Međunarodni dan sestrinstva na Cvjetnom trgu. Brojne stručne udruge medicinskih sestara i tehničara, zdravstvene i obrazovne institucije su održale javnozdravstvene akcije i edukacije građana. Skup je bio usmjeren osvješćivanju javnosti o važnosti djelovanja medicinskih tehničara u prevenciji bolesti i održavanju zdravlja.

Svake godine 12. svibnja, na dan rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, širom svijeta se obilježava Međunarodni dan sestrinstva. Ove godine, Međunarodno vijeće medicinskih sestara obilježava Međunarodni dan sestrinstva sloganom ”SESTRINSTVO-GLAS KOJI VODI: ZDRAVLJE ZA SVE!”.

U obilježavanju ”MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA” ove godine sudjelovalo je 26 stručnih udruga i društava medicinskih sestara i tehničara te zdravstvenih i obrazovnih institucija.

Tjedan ”MEĐUNARODNOG DANA SESTRINSTVA” obilježen je održanim predavanjima, mnogobrojnim javnozdravstvenim akcijama te edukacijama građanstva o postizanju kvalitetnog i zdravog života te sprečavanju zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti.

Izvršna tajnica Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva dr.sc. Biljana Kurtović, kazale je kako održanim javnozdravstvenim akcijama i edukacijama i ove godine se nastojala podići svijest javnosti i vladajućih o važnosti djelovanja medicinskih sestara i tehničara. “Svaka je pojedinačna medicinska sestra pri tome iznimno važna, te je zasigurno krajnje vrijeme da se upravo svakoj od tih medicinskih sestara omoguće pošteni uvjeti rada u vidu plaće dostojne za kvalitetan život, priznate razine obrazovanja i dovoljnog broja na svim razinama zdravstvene zaštite”, rekla je Kurtović.

U Republici Hrvatskoj u registar Hrvatske komore medicinskih sestara je upisano oko 40000 medicinskih sestara i tehničara. Medicinske sestre su najbrojniji profil zdravstvenih djelatnika u sustavu zdravstva. Iako brojni, položaj medicinskih sestara još uvijek nije zadovoljavajući. Procjenjuje se da je nedostatak medicinskih sestara na području cijele države oko 12000 tisuća što značajno opterećuje one medicinske sestre koje rade u sustavu bilo na razini primarne, sekundarne ili tercijarne zdravstvene zaštite. Obrazovanje medicinskih sestara je doživjelo uzlet u proteklih 15 godina no zdravstveni sustav ne prepoznaje činjenicu da je sve više visoko obrazovanih medicinskih sestara, kaže dr.sc. Biljana Kurtović.

Manjkavi uvjeti rada; neadekvatna plaćenost za poslove koji se obavljaju, bilo da se radi o medicinskim sestrama i tehničarima srednje stručne spreme, prvostupnicama ili diplomiranim/magistrama sestrinstva; nepriznavanje kvalifikacija, razlozi su velikih migracija medicinskih sestara u druge zemlje Europske unije.

Negativnim trendom rješavanja navedenih problema  nastaviti će se i odlazak kolegica i kolega u potrazi za boljim sutra. Pri tome je važno naglasiti, da upravo tako negativan trend u konačnici utječe na kvalitetu skrbi onih koji trebaju biti u središtu zdravstvene zaštite – a to su naši građani – i zdravi i bolesni. Hrvatska treba slijediti pozitivan primjer naprednih članica EU i učiniti sve da se spriječi odljev sestara, rekla je dr.sc. Biljana Kurtović.

Autor: Totalno.hr/Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI