MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA Plemenito zvanje, neprocjenjivo i koje čovjeku služi od rođenja do smrti, hvala vam!”

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA Plemenito zvanje, neprocjenjivo i koje čovjeku služi od rođenja do smrti, hvala vam!”

Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, plemenitog zvanja koje je neprocjenjivo i koje čovjeku služi od rođenja do smrti, nesebično se žrtvujući za druge.

Kad je Gospod Bog odlučio stvoriti medicinsku sestru, već prvi dan morao je raditi prekovremeno. Posjeti ga jedan anđeo i upita:

– Gospodine, a zašto taj model tako dugo oblikuješ?

– Zar nisi vidio popis posebnih zahtjeva – odvrati Bog i nastavi. – Mora imati i muške i ženske osobine; mora se dati dezinficirati, živce mora imati od čelika, a mora imati i široka leđa na koja se može sve odložiti. K tome,  mora biti sitna da ne zauzima previše mjesta u pretijesnim službenim prostorijama. Mora znati odjednom izvršavati pet naloga i pritom imati još koju slobodnu ruku.

Anđeo kimne glavom i odgovori:

Najviše poteškoća imam s očima: idealan model bi ih morao imati najmanje tri para: jednim parom bi gledao kroz zidove da u noćnoj službi zbrine što više bolesnika; jedan par bi morao imati na zadnjem dijelu glave da vidi i što drugi žele sakriti, a – razumije se – i treći par, kojim će bolesniku bez puno riječi govoriti: »Ne brinite! Tu sam, uz vas.

Anđeo dodirne lice modela…

– Ah, evo pogreške! Tu nešto nije u redu.

– Nije to pogreška – objasni Bog. – To je suza. Teče zbog žalosti, bolesti, usamljenosti, a ponekad i iz veselja. Suza je nužan ventil.

Eto tako je Bog stvorio medicinsku sestru i danas kad obilježavamo međunarodni dan sestrinstva što drugo možemo nego svim medicinskim sestrama gdje god se nalazile poželjeti sretan njihov dan. Nema onoga tko nije osjetio što znači njihova prisutnost u ambulantama i bolnicama.. Kakva je njihova požrtvovnost i njihova predanost svom pozivu da pomažu ljudima.

Zato možemo reći da biti medicinska sestra nije zanimanje nego je poziv. Životni poziv u kojem sestre na samom početku školovanja svjesno odlučuju kako će im životi drugih biti ponekad važniji od njihovog života.

I ova pandemija korone koja nas je zadesila još je jednom pokazala snagu ešalona medicinskih sestara koje su stajale na prvoj crti obrane od virusa. A i one imaju svoje obitelji, svoje ljubavi, svoju djecu koja su čekala da se vrate iz svojih produženih smjena.

Stoga ne možemo ni zamisliti da bi netko odlučio smanjivati plaće baš njima. Smanjivati nešto što je ionako malo i nedostatno da bude zahvala za sve ono što čine. Medicinske sestre su naši heroji, naše druge majke kad se nađemo u bolnicama. Brinu o nama, daju i dušu i srce, i raduje ih svako ozdravljenje kao da je ozdravio netko njihov.

Zato ne dirajte medicinske sestre. Razmišljajte kako da im povećate plaće a ne kako da im smanjite. Ako je tko zaslužio onda su to one.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Izvor/ Grad Zagreb

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI