15. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2018.“ Ministar Božinović: “Ozbiljan i odgovoran pristup zadržat ćemo sve dok problem mina ne bude iza nas”

15. međunarodni simpozij „Protuminsko djelovanje 2018.“ Ministar Božinović: “Ozbiljan i odgovoran pristup zadržat ćemo sve dok problem mina ne bude iza nas”

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović sudjelovao je u utorak, 10. travnja, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, na otvorenju međunarodnog simpozija „Protuminsko djelovanje 2018.“ koji se održava u Slanom od 9. do 12. travnja 2018.

Međunarodni simpozij, koji ove godine obilježava jubilarnu 15. obljetnicu, organiziran je u suradnji Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog centra za razminiranje i HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske u čije ime je otvorenju prisustvovao Filip Dragović ujedno i savjetnik ministra unutarnjih poslova. Tijekom godina ovaj je simpozij izrastao u krovni svjetski stručni skup glede problematike u protuminskom djelovanju s visokom posjećenošću. Svoju nazočnost na ovogodišnjem simpoziju potvrdilo je oko 140 sudionika iz 30 zemalja.

Ministar Božinović istaknuo je kako Vlada RH podržava namjeru da se stručnjacima, znanstvenicima i zainteresiranoj javnosti na jednom mjestu da mogućnost razmjene iskustava, razmatranja rješenja tehničkih i upravljačkih problema te dobivanja uvida u najnovije tehnologije, opremu i metode. Također, izlaganja i prezentacije razne opreme uvijek su prilika za promociju tvrtki izlagača i njihovih proizvoda, odnosno prilika za sklapanje poslova.

Problem razminiranja spada u nacionalne prioritete na polju sigurnosti te je dosad, od 1998. do 2017. godine, na poslove razminiranja iz svih izvora financiranja utrošeno 5.4 milijardi kuna, odnosno 727 milijuna eura.

U tom smo razdoblju razminirali preko 566,4 četvornih kilometara površine, a još nam slijedi površina od 404,5 četvornih kilometara, na kojoj se nalazi 38.463 mina, rasprostranjenih u 9 županija, 58 gradova i općina.

Dosad smo najviše razminirali poljoprivredna zemljišta, dok je pred nama najzahtjevniji i najteži dio procedure – razminiranje šumskog, brdsko-planinskog terena, što traži i promjenu pristupa, rekao je Božinović.

Značajke preostalog nerazminiranog terena zahtijevaju ponajviše ručni pristup razminiranju, automatski sporiji rad i više resursa, što pred nas stavlja nove izazove, no nema sumnje da ćemo ih, kao zemlja koja je nositelj znanja i među svjetski kompetentnijim državama u rješavanju minskog problema, uspješno savladati i postići naš osnovni cilj, krajnjem korisniku na korištenje predati sigurnu površinu.

Važno je to za razvoj čitave naše zemlje, jer minska zagađenost, pogotovo u županijama zahvaćenima ratom, koči ravnomjerni razvoj svih naših krajeva, predstavlja opasnost lokalnom stanovništvu, sprječava gospodarski i poljoprivredni oporavak te je veliki sigurnosni i ekološki problem.

Stoga vrijedi istaknuti uspjeh postignut u prošloj godini – zahvaćena poljoprivredna zemljišta spustili smo ispod pet posto ukupne minski sumnjive površine, čime smo otvorili put rastu te primarne gospodarske grane.

Također, u 2017. godini nije zabilježen niti jedan minski incident ili nesreća! Inače, u proteklih 20 godina od mina je stradalo 595 osoba, od čega 203 smrtno, a kontinuiranom edukacijom i informiranjem o opasnosti od mina, postigli smo da je posljednje dijete stradalo 2004., a zadnji odrasli civil 2014.

Obavezno je istaknuti još jedan vrlo važan aspekt. Naime, razminiranje, posebice pograničnog područja, bitno je za nacionalnu sigurnost, što znatno pridonosi i sigurnosti zemalja regije te ga je pritom potrebno razmatrati prvenstveno u kontekstu suvremenih sigurnosnih izazova, poglavito terorizma i prijetnji koje on sa sobom donosi.

Svjesni toga, kao i činjenice da je hrvatska državna granica ujedno i vanjska granica Europske unije te buduća granica schengenskog prostora, intenzivno u tom smislu surađujemo sa Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom, Crnom Gorom i Srbijom.

Našu globalnu poziciju u protuminskom djelovanju dodatno potvrđuje i činjenica da osim regionalne ostvarujemo znatno širu suradnju. Na ovom području Hrvatska surađuje s 20-ak zemalja, a trenutno smo, pružanjem pomoći u iskustvu i edukaciji, najviše usmjereni na Kolumbiju, Ukrajinu i Irak.

Kao država, nastavit ćemo ulagati u kontinuiranu modernizaciju svih naših kapaciteta, a posebice u razvoj metoda, tehnika i modela, kakve značajke preostalog nerazminiranog terena zahtijevaju.

Uporni smo u pronalaženju sve boljih, suvremenijih rješenja za povećanje sigurnosti, ubrzanje procesa razminiranja i smanjenje troškova te cijelom procesu razminiranja pristupamo vrlo ozbiljno.

Podsjetio bih da je u tom smislu prošloga tjedna, Hrvatska podnijela zahtjev za produženje, Ottawskom konvencijom propisanog roka razminiranja.

Na taj smo se potez odlučili promišljeno i, uvjeren sam, odgovorno, vodeći prvenstveno brigu o realnim okolnostima, značajkama preostalog nerazminiranog terena i sigurnosti uključenih aktera, a jednako ozbiljan i odgovoran pristup zadržat ćemo sve dok problem mina ne bude iza nas, rekao je ministar Božinović.

Autor/Totalno.HR/Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI