“Otvoren 41. međunarodni sajam Interliber 2018” Policijska akademija prezentira dosadašnja tiskana izdanja priručnike, udžbenike, časopis „Policija i sigurnost“

“Otvoren 41. međunarodni sajam Interliber 2018” Policijska akademija prezentira dosadašnja tiskana izdanja priručnike, udžbenike, časopis „Policija i sigurnost“

Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, na kojemu će do 18. studenoga predstaviti tristotinjak izlagača iz Hrvatske i inozemstva, u utorak je otvoren na Zagrebačkom velasajmu.

Svoja izdanja na ovogodišnjem sajmu u 5. i 6. paviljonu ZV-a predstavlja tristotinjak izlagača iz Hrvatske i inozemstva, među kojima su nakladnici iz Austrije, BiH, Crne Gore, Francuske, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Rusije, SAD-a, Slovenije te Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Interliber nudi bogat program predstavljanja novih knjiga domaćih i inozemnih autora, druženja i razgovora s književnicima, čitaonice i radionice, dodjelu književnih nagrada, aukcija starih knjiga, kvizove, glazbene programe te stručne susreta nakladnika, knjižara i knjižničara, kao i okrugle stolove i panel rasprave.

Na izložbenom prostoru pojedinih nakladnika organizirana su predstavljanja knjiga i druženja s autorima, a uz domaće autore na Interliber stiže i norveški autor kriminalističkih uspješnica Thomas Enger.

U sklopu edukativno-zabavnih programa za djecu najavljeno je druženje sa znanstvenicima i zabava za najmlađe uz edukativne pokuse u školici “Znanstvenog kvarta”, gdje će se učenici osnovnih i srednjih škola moći natjecati u kvizovima znanja HIGH FIVE, a bit će održano i Ekipno državno prvenstvo najboljih hrvatskih kvizaša.

Inteliber je uključen i u “Knjigodar”, akciju darivanja knjiga školskim knjižnicama Hrvatske udruge školskih knjižničara, u kojoj se preko natječaja svake godine popunjava knjižni fond odabrane školske knjižnice, s ciljem podizanja svijesti o njihovoj važnosti za izgradnju društva znanja.

Na Interliberu se održava i okrugli stol “Slavenska književnost kao čimbenik razvoja mentalne ekologije u svijetu”.

Na svom izložbenom štandu svima zainteresiranima Policijska akademija predstavlja izdavačku djelatnost Ministarstva unutarnjih poslova, Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost te prezentira dosadašnja tiskana izdanja (priručnike, udžbenike, časopis „Policija i sigurnost“) i promovira Ministarstvo i Policijsku akademiju kao važnog izdavača stručnih publikacija.

Za naglasiti je, kako na godišnjoj razini Policijska akademija izda 10-tak različitih naslova, a autori naslova su eminentni stručnjaci iz područja prava, kriminologije, kriminalistike i srodnih znanosti kao što su prof. dr.sc. Duško Modly, prof. dr.sc. Petar Veić, dr.sc. Stjepan Gluščić i mnogi drugi.

Neki od autora izdanja su prihode od prodaje knjiga preusmjerili Zakladi policijske solidarnosti, pa će se ove godine na Interliberu, u korist Zaklade, prodavati sljedeća izdanja: I. Hodak: Višenamjenska palica – Tonfa, Hrvatska policija u domovinskom ratu, I . Balgač: Žene u policiji i K. Borovec: Situacijski pristup prevenciji i kriminaliteta.

Na štandu će također biti promoviran najpoznatiji časopis MUP-a RH „Policija i Sigurnost“ koji je ove godine obilježio i 65. obljetnicu izlaženja te je uvršten u bibliografske baze podataka Ulricʾh Periodicals Directory i Elektronische Zeitschriften-bibliothek/Elektronic Journals Library. To svakako svjedoči o njegovoj neporecivoj kvaliteti i korisnosti, a 2017. godine indeksiran je u Web Scince Core Collection citatnim indeksima i Curent Contentsu. Ono što također privlači pozornost posjetiteljima štanda Policijske akademije su neki od najstarijih zakonika i priručnici za policiju, među kojima je i terezijanski kazneni zakonik, zbornik zakona austrijske carice Marije Terezije iz 1769. godine, pisan gotikom. Radi se primjerku kojim je pokušala ujednačiti različite kaznene zakonike u austrijskim državama i oblikovati ih na jedinstven način, a ilustriran je crtežima s opisima sprava i načina torture kao obaveznog djela ondašnjeg zakonodavstva.

Svi zainteresirani za stručnu literaturu i obrazovanje mogu posjetiti štand Policijske akademije, u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma do 18. prosinca 2018.

Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i gradonačelnika Grada Zagreba.

Sajam traje do 18. studenoga, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Izvor/Hina/MUP/Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI