“MEĐUNARODNI DAN BEZ PLASTIČNIH VREĆICA” Prijatelji životinja: Jednokratna plastika – dugotrajna opasnost

“MEĐUNARODNI DAN BEZ PLASTIČNIH VREĆICA” Prijatelji životinja: Jednokratna plastika – dugotrajna opasnost

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica Prijatelji životinja upozoravaju – Plastika za jednokratnu uporabu prijetnja je za okoliš, životinje i sve stanovnike Zemlje.

Procjenjuje se da u prosjeku svaki hrvatski građanin godišnje iskoristi preko stotinu plastičnih vrećica. Svega mali dio proizvoda od jednokratne plastike poput vrećica se reciklira, a takvim predmetima treba i do nekoliko stotina godina da se razgrade, nagrđujući okoliš i ugrožavajući živote životinja. Edukacija građana i bolji zakonski propisi nužni su za riješenje problema koji ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

Na društvenim mrežama nedavno je završio tridesetodnevni izazov pod nazivom #Nisamodplastike u kojem je sudjelovalo preko 20 000 ljudi. Izazov su proveli udruga Prijatelji životinja, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria i zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec. Zajednički provedena anketa u sklopu izazova pokazala je da je preko 96% građana spremno zamijeniti sve vrste plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu ekološki prihvatljivim alternativama.

Ovoga tjedna, povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica (3. srpnja) održava se „Tjedan bez plastike“ u organizaciji Zelene akcije. U sklopu toga, u četvrtak 5. srpnja od 19:30 u zagrebačkom Art Parku održat će se tribina među čijim sudionicima će biti i predstavnik Prijatelja životinja. Obje spomenute udruge su još 2009. pokrenule peticiju za zabranu plastičnih vrećica, no do danas se nažalost zakonski malo toga napravilo, unatoč rastućoj osviještenosti građana i uputama iz EU.

Prošle godine stupio je na snagu Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži kojim je potvrđena obvezna naplata plastičnih vrećica u prodavaonicama slijedom i Plana o gospodarenju otpadom. Prema Pravilniku, od 1. siječnja 2019. trgovci u Hrvatskoj će morati početi naplaćivati lagane plastične vrećice. One najtanje se ostavlja u upotrebi, tek uz obavezno upozorenje „vrećice koristite štedljivo“.

Za usporedbu, EU je u siječnju ove godine donijela Strategiju za borbu protiv plastike, a u svibnju predložila Direktivu o jednokratnoj plastici. Prema njima, kao članica EU, Hrvatska će morati do 2025. potrošnju plastičnih vrećica smanjiti za 10x u odnosu na danas. To je tek dio obaveza, a koje za cilj imaju smanjenje jednokratne plastike na svim razinama.

U državi brojnih prirodnih ljepota na koje računamo i radi turizma, cijelom stanoviništvu Hrvatske kao i nadležnima za donošenje i provedbu zakona, trebalo bi biti daleko više stalo da sami zaštitimo našu obalu, rijeke, more i kopno, jednako radi nas, životinja i budućih generacija. Nužno je smanjiti proizvodnju i uporabu plastike, a za onu koja postoji obavezno osigurati reciklažu ili neškodljivo zbrinjavanje.

Zabranimo besplatne vrećice jer one skupo koštaju životinje i okoliš te predstavljaju dugotrajnu opasnost. Umjesto jednokratne i nepotrebne duple ambalaže potičimo onu dugotrajnu, putem zakona, pravilnika i „ekološkog“ poreza. Ekološka cijena proizvoda trebala bi također biti uračunata u cijenu, ovisno o šteti koju on uzrokuje u prirodi jer ju već sada skupo plaćamo mi, okoliš i životinje.

Prijatelji životinja pozivaju sve da ne čekaju zadnji trenutak da zaštitimo okoliš koji svi dijelimo. Promijenimo zakone na konkretnije, strože, ali i poticajnije, ne čekajući da nam drugi nalažu promjene na bolje koju su brojne ostale države već prepoznale, stoji u priopćenju.

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI