“Međunarodni forum o domovinskoj sigurnosti” Ministar Božinović: Suradnja ključ učinkovitije borbe protiv terorizma

“Međunarodni forum o domovinskoj sigurnosti” Ministar Božinović: Suradnja ključ učinkovitije borbe protiv terorizma

U borbi protiv terorizma, koji ne pogađa tek pojedine države već cijelu međunarodnu zajednicu, neophodno je jačati suradnju kako bi se takvi napadi učinkovito spriječili umjesto da se na njih reagira tek nakon što se dogode, istaknuto je na prvom Međunarodnom forumu o domovinskoj sigurnosti na kojem je Hrvatsku u Jeruzalemu predstavljao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (HDZ).

Ministar Davor Božinović u svom je izlaganju istaknuo da je sigurnost temelj svih segmenata našeg društva, zbog čega Hrvatska pozdravlja izraelsku inicijativu za boljom razmjenom informacija i iskustava te jačanjem suradnje.

Rekao je i da Hrvatska, svjesna važnosti zrakoplovne sigurnosti, u nacionalnom zakonodavstvu osigurala sve potrebne pretpostavke za razmjenu informacija o putnicima u zračnom prijevozu.

Ministar je izdvojio i važnost zaštite javnih prostora te ukazao na potrebu suradnje s lokalnim zajednicama te javnim i privatnim sektorom u učinkovitijem odgovoru na terorističku prijetnju.

Važnost suradnje u borbi protiv terorizma istaknula je i američka ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen, s kojom se Božinović sastao na marginama Foruma nakon posjete njenom ministarstvu u siječnju u Washingtonu.

Ponovno smo imali vrlo sadržajan razgovor, kazao je ministar Božinović, rekavši da je američko Ministarstvo domovinske sigurnosti zaduženo i za pitanja koja su od velike važnosti i u Hrvatskoj od kibernetičkog kriminala do organizacije graničnih službi.

To je i za nas također vrlo bitno u kontekstu nošenja s migrantskim pritiskom, dakle pitanje pokrivanja granice i kontrole svih koji ulaze u Hrvatsku nije samo pitanje brojki, turizma i gospodarstva, već to je sve više i sigurnosno pitanje. Toga su svjesni i svi ovdje na ovoj konferenciji i o tome smo razgovarali danas, kazao je Božinović.

Dodao je i da je s američkom kolegicom razgovarao i o Programu izuzeća od viza za SAD. Tu je također prepoznat naš proaktivni pristup, prepoznato je što sve radimo u tom području uključujući i implementaciju informatičkih rješenja koja su bitna i za SAD, dodao je hrvatski ministar Davor Božinović.

Autor/H/B.B./Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI