MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM: Plenkovićeva Vlada drsko i protivno zdravom razumu reže prihode najranjivijoj skupini građana

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM: Plenkovićeva Vlada drsko i protivno zdravom razumu reže prihode najranjivijoj skupini građana

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se s osnovnim ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom. Na taj se način ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, ali i senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

Premijer Plenković i njegov ministar Aladrović nisu propustili priliku da se povodom obilježavanja tog dana pohvale o navodnoj brizi koju vlada provodi o tim osobama. No, ako je osnovni cilj raditi na poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom onda nešto u samohvali ne štima.

Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi oko 512 tisuća osoba s invaliditetom, od čega je 60 posto muškaraca i 40 posto žena, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 12 posto stanovnika. U Republici Hrvatskoj se politika prema osobama s invaliditetom zasniva na suvremenim međunarodnim standardima, koji uključuju i temeljna načela ljudskih prava kao što je načelo nediskriminacije te načelo međuzavisnosti i nedjeljivosti svih ljudskih prava, što čini nužnim ostvarivanje pristupačnosti svih građanskih i političkih, kao i socijalnih, kulturnih i gospodarskih prava osobama s invaliditetom. Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, što ukazuje na spremnost i potrebu hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za ovu posebice vulnerabilnu populaciju. Suprotno svemu u posjedu smo dokumenta koji govori o smanjenju invalidnina za osobe s invaliditetom, posebno najranjivije sa cerebralnom paralizom što govori da se sadašanja vlada ne odnosi prema tim osobama onako kako bi se trebala odnositi. Dok se na svim stranama otkrivaju afere s novim pljačkanjima države i njenih poreznih obveznika, Vlada drsko i protivno zdravom razumu reže prihode najranjivijoj skupini građana.

Plenkoviću, uzmi novac onima koji su ga nepoštenim načinima stekli i daj ih osobama s invaliditetom. To bi te moglo rehabilitirati bar na kratko.

Plenkovićevoj vladi puna su usta osoba s invaliditetom, a baš njima najviše uzima – ako njih izda što mogu i ostali slojevi društva očekivati od ove vlade?

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI