MEĐUNARODNA SOLIDARNOST: Na donatorskoj konferenciji za Albaniju prikupljeno 1,15 milijardi eura

MEĐUNARODNA SOLIDARNOST: Na donatorskoj konferenciji za Albaniju prikupljeno 1,15 milijardi eura

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Albaniju, koju je prije nekoliko mjeseci pogodio snažan potres, u ponedjeljak u Bruxellesu prikupljeno je 1,15 milijardi eura od čega je Hrvatska donirala milijun eura.

“Danas je međunarodna zajednica pokazala solidarnost s Albanijom. Trećina prikupljenog iznosa dolazi od EU-a, njezinih država članica i Europske investicijske banke. Cijela Europska unija se mobilizirala za zemlju koja se nalazi u srcu našeg kontinenta i koja će, nadam se i uvjerena sam, jednog dana biti u Uniji”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Razoran potres pogodio je 26. studenoga prošle godine Albaniju s epicentrom u području Drača. Poginula 51 osoba i porušeni su brojni objekti. Šteta se procjenuje na 985 milijuna eura.

Hrvatska je odlučila donirati milijun eura za obnovu infrastrukture u zdravstvu i obrazovanju, objavio je premijer Andrej Plenković.

“Hrvatska vlada je na svom sastanku 13. veljače odlučila donirati milijun eura za obnovu infrastrukture u području zdravstva i obrazovanja”, rekao je Plenković obraćajući se sudionicima konferencije.

Plenković je u svom govoru rekao da je Hrvatska odmah nakon što je stigla vijesti o potresu poslala 15 spasitelja i osam pasa tragača u pogođeno područje, da je nakon toga poslala humanitarnu pomoć, šatore, vreće za spavanje, deke, konzerve s hranom, električne generatore u vrijednosti milijun kuna.

Hrvatska je također u Albaniju uputila ekipu od pet inženjera sa Zagrebačkog sveučilišta i tri stručnjaka za civilnu zaštitu.

“Ovdje smo da pomognemo našim prijateljima”, rekao je Plenković.

Od ukupnog iznosa 1,15 milijardi eura, od Europske unije i njezinih članica te Europske investicijske banke dolazi 400 milijuna eura. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI