Škorić o slučaju na Viškovu: Svjedoci smo da pred zakonom postoje dvostruka mjerila

Škorić o slučaju na Viškovu: Svjedoci smo da pred zakonom postoje dvostruka mjerila

Predsjednik splitskog HDZ-a i saborski zastupnik Petar Škorić na svom Facebook profilu osvrnuo se na slučaj Matka Škalamere koji je uhićen u subotu zbog navodnih prijetnji i ozljeđivanja osobe na osnovi nacionalne pripadnosti što su apsolutno svi dokazali da je to jedna velika laž i medijski linč. Njegov status prenosimo u cijelosti:

Situacija kojoj svjedočimo posljednjih dana s jednomjesečnim pritvaranjem uglednog građanina, HGSS-ovca i spašavatelja Matka Škalamere radi navodnog napada na Dobrivoja Arsića, povratnika srpske nacionalnosti koji iza sebe ima kaznene postupke radi izrečenih prijetnji duboko me je šokirala.

Gospodina Škalameru sam upoznao dok sam obnašao dužnost pročelnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji i pamtim ga kao velikog profesionalca, uglednog građanina i velikog humanitarca te samo po tome smatram situaciju koja mu se stavlja na teret njemu nesvojstvenom i praktično nemogućom. Svjedoci smo kako puka izjava navodne žrtve, bez ikakvog materijalnog dokaza ili adekvatne liječničke potvrde rezultira javnim i medijskim linčem, jednomjesečnim pritvaranjem i suspenzijom na poslu – ukratko, jedna izjava je dovoljna za potpuno uništiti život jedne osobe. Institut na kojem bi se trebao temeljiti svaki pravosudni sustav i najviša društvena vrijednost treba biti vladavina prava i iznad svega – pravna sigurnost svakog pojedinca. Ova situacija predstavlja jedan od najvećih udara na pravnu sigurnost hrvatskog građanina kao i jedan iznimno negativni pravni presedan koji se tiče svakog građanina Republike Hrvatske. Svaki građanin Republike Hrvatske je ravnopravan, neovisno koje je narodnosti, a ova tužna i bizarna situacija prikazuje kako su nekada nažalost neki pred zakonom jednostavno jednakiji od drugih. U interesu javnosti bi bilo zanimljivo ispitati temelj ovakve odluke pogotovo kada uzmemo u obzir drugi slučaj od prije mjesec dana u kojem isti istražni sudac za osobu koja je čak prijetila ubojstvom i ozlijedila drugu nije zatražio istražni zatvor za tu osobu.

Ovakva situacija je nedopustiva i krajnje je vrijeme da se odluka o određivanju istražnog zatvora revidira i da se činjenice, zbog javnog interesa, što hitnije utvrde i javno objave. Pravosudni sustav postoji kako bi postizao pravdu u svakom pojedinačnom slučaju, a ne kako bi stvarao nove žrtve, žrtve koje će zbog procesnih manjkavosti biti nevine zatvorene, podvrgnute javnom linču i osramoćene. U vremenu osmanskoga carstva stajalo je pravilo ‘kadija te tuži, kadija te sudi’. Ove situacije nas dovode do toga da se zapitamo – jesmo li se uistinu od toga puno odmaknuli? – napisao je Petar Škorić.

Situacija kojoj svjedočimo posljednjih dana s jednomjesečnim pritvaranjem uglednog građanina, HGSS-ovca i spašavatelja…

Objavljuje Petar ŠkorićUtorak, 27. kolovoza 2019.

Podsjetimo da je Sudac istrage odredio Matku Škalameri, na prijedlog Općinskog državnog odvjetništa u Rijeci, pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a odbacio je prijedlog za određivanja pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, doznaje se sa suda. Iz Policijske uprave primorsko-goranske su priopćili da će osumnjičeni, s obzirom da se radi o državnom službeniku, koji je 1. siječnja iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje preuzet u Ravnateljstvo civilne zaštite, sukladno Zakonu o državnim službenicima, biti udaljen iz službe. Matko Škalamera je uhićen u subotu rano ujutro na graničnom prijelazu Rupa zbog sumnje da je prije nekoliko dana u Viškovu počinio kazneno djelo prijetnje. Riječ je o incidentu od 20. kolovoza, koji se dogodio na parkiralištu na Viškovu. Tada je ozlijeđen 70-godišnji hrvatski državljanin, pripadnih srpske nacionalne manjine, koji je medijima rekao da je pretučen i vrijeđan na nacionalnoj osnovi. Iz policije su u nedjelju izvijestili da su dovršili kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjakom u vezi s događajem od 20. kolovoza u Viškovu te da je protiv njega podignuta kaznena prijava za kaznena djela prijetnje i tjelesne ozljede, počinjenih na osnovi nacionalne pripadnosti. On je uhićen jučer u ranim jutarnjim satima te je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako je ispred stambene zgrade u Viškovu do sukoba došlo zbog parkiranog vozila. Tom je prilikom osumnjičeni 42-godišnjak 70-godišnjem hrvatskom državljaninu, zbog nacionalnog identiteta, uputio ozbiljne prijetnje te ga lakše ozlijedio.

Autor/Božidar Bebek/ Foto/Facebook/Petar Škorić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI