DORH: Vanja Marušić nova ravnateljica Uskoka

DORH: Vanja Marušić nova ravnateljica Uskoka

Vanja Marušić imenovana je u petak ravnateljicom Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok) na vrijeme od četiri godine, priopćilo je u petak navečer Državno odvjetništvo (DORH).

“Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić donio je danas odluku kojom je imenovao Vanju Marušić za ravnateljicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta na vrijeme od četiri godine, a na dužnost će stupiti 19. studenoga 2018.

Vanja Marušić je od siječnja 2015. godine do današnjeg imenovanja obnašala dužnost županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci”, objavio je DORH na svojim službenim internetskim stranicama.

Tužiteljica Marušić široj je javnosti postala poznata kao zastupnica optužbe u antikorupcijskom postupku bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL, u koji je naknadno uključen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi, nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Prema pisanju medija, kandidatkinje za novu ravnateljicu Uskoka bile su i dosadašnja ravnateljica Tamara Laptoš te riječka tužiteljica Sajonara Čulina.

Riječanka Vanja Marušić već tri pol godine obnaša dužnost riječke županijske državne odvjetnice, javnosti je postala poznata kao tužiteljica u vjerojatno najambicioznijem antikorupcijskom predmetu, slučaju Ina-MOL gdje se bivšem premijeru Ivi Sanaderu te čelniku MOL-a Zsoltu Tamasu Hernadiju sudi zbog prodaje Ine.

Prije stupanja na dužnost u Rijeci, Marušić je više godina radila kao zamjenica ravnatelja USKOK-a u Zagrebu te je uz spomenuti predmet Ina-MOL radila i na slučajevima mita u HEP-u u tzv. slučaju Monting Pim, prema pisanju Jutarnjeg lista. Budući da su predmeti Hypo i Ina-MOL jedno vrijeme bili spojeni, Laptoš i Marušić zajedno su zastupali optužbu na prvome suđenju bivšem premijeru Sanaderu, gdje je, kako je poznato, Sanader bio pravomoćno osuđen, no presudu je bio ukinuo Ustavni sud.

Autor/Hina/Totalno.hr/Foto/HRT-screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI