Markotić: S novim mutantima smo na početku kao prije godinu dana

Markotić: S novim mutantima smo na početku kao prije godinu dana

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić istaknula je na konferenciji za novinare da je cijeli stručni i znanstveni svijet zabrinut pojavama mutiranih varijanti virusa koje se brže šire, a treća varijanta je krenula iz Brazila.

Treća varijanta virusa koja se pojavila u Brazilu razlikuje se od varijanti iz Velike Britanije i Južne Afrike. Čini se da bi taj virus mogao izbjeći dijelom odgovor antitijela kod osoba koje su razvile imunitet preboljevši bolest ili cijepljenjem, a to može djelovati na serološka testiranja, upozorila je Markotić.

Cijela Unija je složna da treba povećati sekvenciranje i praćenje pojava već otkrivenih mutante, jer je ovaj virus sklon mutacijama i traži nove načine širenja.

Vezano uz eventualno popuštanje epidemioloških mjera, pozvala je na izniman oprez. “Još uvijek je zimsko razdoblje i virus ima mogućnost širiti se brzo i kroz različite zemlje”, rekla je.

Ne zna se koliko su se te mutirane varijante proširile u kojim dijelovima svijete i koliko utječu na promjenu u kliničkoj slici kao i na smrtnost.

Iako cjepiva izgleda djeluju na soj iz Velike Britanije, treba pratiti i nove mutante te dijagnostičke testove prilagođavati novim varijantama, upozrila je Markotić.

Stav je Europske komisije da smo s ovim novim varijantima na početku kao prije godinu dana kada se pojavio koronavirus. Svi se nadaju da će postojeća cjepiva i testovi biti odgovarajući i za nove varijante, no moramo biti iznimno oprezni za sprječavanje njihova širenja, poručila je Markotić.(Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI