Alemka Markotić u borbi protiv koronavirusa – ‘Ona je hrvatska heroina’

Alemka Markotić u borbi protiv koronavirusa – ‘Ona je hrvatska heroina’

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, naslovna je redovita profesorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, pročelnica je Zavoda za urogenitalne infekcije te voditeljica Znanstvene jedinice kao i Laboratorija za 3. stupanj biosigurnosti. Članica suradnica je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012.g. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu, Sveučilišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (1989), magistrirala u području medicinske mikrobiologije i parasitologije (1996), i doktorirala u području infektivnih bolesti (1999) na Medicinskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Specijalist je infektologije (2007.g.) i kliničke imunologije (1997.g., BiH).

Sve je to doktorica Alemka ali je prije svega za sve nas kao mama koja brine o svojoj djeci.

Mi novinari je znamo od prije kad se pisalo o infektivnoj klinici na čijem je ona čelu. Uvijek nam je davala sažete i sveobuhvatne intervjue, ali ni mi ni ona nismo tada ni slutili kako ćemo svakog dana željno iščekivati i njene izvještaje. Njene riječi koje umiruju i kad nije baš najbolje naš su najbolji lijek koji dobivamo s ekrana u našim karantenama..

Doktorica Alemka Markotić je znanstvenica ali nikada nije skrivala to da je i vjernica, te da joj vjera daje posebnu snagu. Možda je taj spoj znanstvenika i vjernika nekome nije razumljiv, ali ona kaže  da je interes za znanost  uspjela ostvariti u medicini, a vjera mi je davala snagu u cijelom životu. Imam dosta kolega koji su i vjernici i znanstvenici, i onih koji nisu vjernici. Možda nam zato i djeluje smireno kad se obraća u svakodnevnim  izravnim prijenosima.

No, ovakvu sličnu situaciju doktorica Markotić je možda i navikla, jer ne smijemo zaboraviti da je u okupiranom Sarajevu također pokazala svoju spremnost da pomaže ljudima. Stoga i njoj jedino, mada nam se čini nedovoljno, možemo uputiti riječi zahvale. I želju da sve ovo zajedno uspješno prebrodimo, i što je najvažnije da se pridržavamo svega onog što nam ona sa svojim kolegama poručuje i preporučuje.

Autor. Totalno.hr/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI