Branko Grčić o Marakeškom sporazumu i stanju u Zagrebačkoj gradskoj skupštini: “Zvoni na uzbunu i jedini izlaz su novi izbori”

Branko Grčić o Marakeškom sporazumu i stanju u Zagrebačkoj gradskoj skupštini: “Zvoni na uzbunu i jedini izlaz su novi izbori”

Susret sa saborskim zastupnikom SDP-a Brankom Grčićem iskoristili smo za njegovo mišljenje ponajprije o Marakeškom sporazumu a potom i o stanju u zagrebačkoj Gradskoj skupštini na kojoj se treba izglasati proračun grada za iduću godinu.

Kakvo je vaše mišljenje o Marakeškom sporazumu koji izaziva prijepore u našem društvu?

Mogu samo reći da bi taj sporazum očigledno trebao napraviti određeni red u cijelom tom migracijskom procesu, koji je očigledno intenzivan, sa svih strana posebno prema Europi i razvijenim zemljama. U tom smislu svakako ga treba podržati. Prioritet su te ekonomske i istovremeno i kontrolirane migracije. Mislim da takav jedan sporazum sužava prostor za nekontrolirane migracije i zbog toga ga načelno treba podržati.

Što mislite o najavi ministra Božinovića o novom ustroju granične policije?

Nemam zapravo saznanja o čemu se točno radi, međutim moramo biti svjesni da je jedan od naših strateških ciljeva priključivanje Schengenu ,a to znači onda i utvrđivanje Schengenske granice, istočnije nego što je sada. Hrvatska se za to mora pripremiti i vjerojatno je taj preustroj granične policije u funkciji priprema za Schengen.

Što vi mislite o donošenju proračuna grada Zagreba s obzirom na najave raznih stranaka i sporazuma unutar HSLS-a da nitko ne smije po cijenu isključivanja iz stranke dignuti ruku za proračun?

To je jako teško prognozirati. Očigledno da će gradonačelnik Bandić i pozicija u Skupštini grada učiniti sve da nađe te tri ruke koje nedostaju. Svjedoci smo velike trgovine mandatima čak i u najvišoj hrvatskoj instituciji kao što je Sabor tako da ništa nije isključeno. Svemu se možemo nadati ali ja ni u kojem slučaju ne podržavam. Kad se događaju ovakve stvari kakve se događaju u Saboru da je ogroman broj saborskih zastupnika zapravo iznevjerio svoje birače i prešao u neke druge opcije, a kad se to događa i u gradskoj skupštini onda tu zapravo zvoni na uzbunu i jedini izlaz iz takvih situacija su novi izbori, kaže Branko Grčić bivši potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića i SDP-a.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI