Manifestacija “100 % Zagorsko” otvorena na središnjem zagrebačkom trgu

Manifestacija “100 % Zagorsko” otvorena na središnjem zagrebačkom trgu

Dvodnevna manifestacija “100 % Zagorsko” otvorena je u petak na Trgu bana Jelačića u Zagrebu gdje se na 111 štandova predstavlja 120 izlagača poljoprivrednih proizvoda uzgojenih na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, kao i s proizvodima tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije, uz kulturno-zabavni program.

Na toj manifestaciji prodajno-izložbenoga karaktera, koja se po deveti put održava u Zagrebu, mogu se vidjeti i kupiti primjerice bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri. Tu su i sirevi, sokovi, vina i voćna vina, suhomesnati proizvodi, ali i licitari i tradicijske igračke. Posjetitelji mogu uživati i u poznatim zagorskom štruklama i tradicionalnim “babičinim kolačima”.


Organiziran je i cjelodnevni kulturno-zabavni program s dva večernja koncerta, s predstavljanjem turističke ponude Zagorja – “Bajke na dlanu”.

Manifestaciju “100 % Zagorsko” trebao je proglasiti otvorenom gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ali je tu čast prepustio djeci, sestri i bratu pjevačima u narodnim nošnjama Karli i Dinu Miklaužić, koji je bio pobjednik RTL-ova showa Zvjezdice 2016. i proglasio je manifestaciju otvorenom.

Gradonačelnik Bandić izrazio je zadovoljstvo što su deveti put zajedno na središnjem zagrebačkom trgu. Svima je postavio i nagradno pitanje za kavu: Koji je najveći kajkavski grad, kak’ se zove? Bandić je rekao da je Zagreb najveći kajkavski grad i pozvao nazočne da daju pljesak za Zagreb. Istaknuo je da je Trg bana Josipa Jelačića “plac svih placeva, centralni plac Republike Hrvatske i da nema Zagorja i Prigorja ne bi bilo ni Zagreba”.

“Prema tome, naša dužnost i obveza je da promoviramo naše Zagorje i naš lijepi kaj jer nemojte zaboraviti da je Zagreb ipak kajkavski grad, između ostaloga”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako mu je čast i zadovoljstvo što se ponovno “100 % Zagorsko”, ta njihova najveća manifestacija, održava u Zagrebu. Manifestacija se održava dva dana, rekao je župan Kolar, a ostalih 363 dana u godini pozvao je sve da dođu u njihovo zeleno Zagorje. Istaknuo je da će se danas i sutra na 111 štandova predstaviti 120 izlagača – OPG-ova, turističkih objekata i tradicijskih obrta. Također, na pozornici će više od 350 izvođača, folkloraša, tamburaša predstaviti kulturu i baštinu Zagorja.

Naglasio je kako su Zagrepčani tradicionalno najbrojniji gosti Krapinsko-zagorske županije i gosti koji se uvijek vraćaju, a što je izuzetno bitno.

“Dijeli nas samo brijeg, dobro smo povezani i cestom, a uskoro će biti elektrificirana i željeznička pruga. Prema tome, imamo sve preduvjete da imamo dobru suradnju, a ono što je još bitnije da imamo dvoznamenkasti broj povećanje broja dolazaka gostiju – i mi i grad Zagreb”, istaknuo je.


Župan Kolar najavio je da sada zajedno s direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba rade i na zajedničkim projektima jer, kako je rekao, prosječno i u Zagrebu i u Krapinsko-zagorskoj županiji gosti ostaju 2,5 ili 2,7 dana, a s dobrom zajedničkom ponudom mogu doći i do 3 i pol ili 3,7 dana, a što bi u ukupnom prihodu puno značilo i za Zagreb i za Krapinsko-zagorsku županiju.

“A sljedeće godine za desetu godišnjicu najbolje da počnemo zajedno raditi podzemnu željeznicu”, poručio je župan Kolar.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji je iz Zaboka, istaknuo je kako se manifestacija “100 % Zagorsko” širi i na Rijeku, Split i Pulu, a što je, smatra, dobar iskorak za proizvođače koji imaju otežani pristup trgovačkim lancima. Pozvao je posjetitelje da uživaju, kupuju, troše pare na manifestaciji te da i dalje posjećuju Krapinsko-zagorsku županiju i uživaju u vinu, hrani, pa čak i u domaćoj proizvodnji piva, što je novitet.

Predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki pozvala je sve da dođu u Zagorje jer je, kako je rekla, “Zagorje najljepši frtalj svijeta”. Pozvala je sve i na manifestaciju jer imaju dobre i fine proizvode, a gradonačelniku Bandiću darovala je licitarsko srce, kako bi i iduće godine, deseti put došli u Zagreb.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić rekao je da je danas već probao zagorske, domaće štrukle, te da mu je drago da su Zagrepčanke i Zagrepčani deveti put domaćini prijateljima iz Hrvatskog zagorja, turističke destinacije koja još nije otkrivena do kraja. “Jednom kad odeš u Zagorje, uvijek se Zagorju vraćaš”, poručio je Mikulić.


Tekst i video/Hina/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI