Manfred Weber: Turska ne može postati članicom Europske unije

Manfred Weber: Turska ne može postati članicom Europske unije

Vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za nadolazeće europske izbore Manfred Weber rekao je kako Turska ne može postati članicom Europske unije, dodajući da će on prekinuti pristupne pregovore s tom zemljom ako postane predsjednikom Europske komisije.

Turska poručuje kako je ulazak u EU i dalje njezin najviši strateški cilj, iako su se pregovori, službeno započeti 2004., kroz godine usporili.

Weber, kandidat EPP-a za predsjednika Komisije na nadolazećim europskim izborima u svibnju, rekao je njemačkim konzervativcima u Bavarskoj da “svi žele dobre odnose s Turskom, svi želimo blisko surađivati”.

“No, ako postanem predsjednik Komisije, dat ću nalog uredima u Bruxellesu da prekinu pristupne pregovore s Turskom oko ulaska u EU”, rekao je Weber, popraćen gromoglasnim pljeskom. “Turska ne može postati članicom EU-a, neka to bude jasno”, dodao je Weber.

U listopadu prošle godine, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako razmišlja o tome da na referendum stavi pitanje turskog ulaska u EU, pokazujući time kako je ogorčen zbog sporog procesa koji je, po njemu, od početka takav zbog predrasuda prema muslimanima. (Hina)

Foto/EPP

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI