Malteška predsjednica Coleiro Preca počela posjet Hrvatskoj

Malteška predsjednica Coleiro Preca počela posjet Hrvatskoj

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u dvodnevnom uzvratnom državnom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednica Republike Malte Marie-Louise Coleiro Preca.

Svečanim dočekom u Uredu predsjednice Republike započeo je državni posjet Predsjednice Republike Malte, a nakon tête-à-tête susreta dviju predsjednica održan je bilateralni sastanak službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Malte kojim su dominirale teme gospodarske i sigurnosne suradnje.

“Malta je upravo obavijestila Europsko vijeće da se ukidaju sve restrikcije na zapošljavanje hrvatskih državljana na Malti”, izvijestila je predsjednica Grabar-Kitarović nakon bilateralnog sastanka službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Malte. “Kao hrvatska Predsjednica želim da naši državljani ostanu u Hrvatskoj, ali isto tako držim da je naša dužnost boriti se za njihovu jednakopravnost unutar institucija Europske unije i unutar država članica”, naglasila je Predsjednica.

Država s oko 450 tisuća stanovnika, Malta je lani zabilježila rast BDP-a od 5,5 posto, a Europska komisija ove godine prognozira joj snažniji rast od 7,2 posto. Predsjednica Republike Malte istaknula je da ona bilježi gotovo punu zaposlenost te da velik broj europskih državljana već radi na njezinu teritoriju.

Sastanak dviju predsjednica nastavlja se na prošlogodišnje putovanje Predsjednice Republike Hrvatske na Maltu, a predsjednica Coleiro Preca je u Zagreb stigla sa snažnim poslovnim izaslanstvom većinom iz građevinskih, turističkih i visokotehnoloških tvrtki, ali i onih koji se bave reciklažom te predstavnika aviokompanije Air Malta. “Nadam se da ćemo uskoro razgovarati o uspostavi izravnih zrakoplovnih veza” između dviju država, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako raste broj malteških turista u Hrvatskoj.

“Moram kazati da ugodno iznenađuje interes malteških biznismena za poslovanje s Hrvatskom, a tu je puno mogućnosti”, naglasila je hrvatska Predsjednica. Suradnja dviju država ima potencijala posebno u pomorskoj dimenziji, od morskog prometa i ribarstva, do zaštite zaliha riba, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović. Istaknula je da su Malti na raspolaganju hrvatske luke Rijeka i Ploče putem kojih može izvoziti svoje proizvode na europsko tržište.

Hrvatska Predsjednica istaknula je kako će Hrvatska uoči svog mandata u prvoj polovici 2020. godine učiti iz prošlogodišnjeg malteškog predsjedanja Europskom unijom u kojem je dokazala da za to nije važna “veličina zemlje, nego veličina ideje”.

Odnosi s Maltom bitni su i zbog jačanja “sredozemne dimenzije hrvatske vanjske politike”, smatra Predsjednica.

“Uvijek govorim da Hrvatska mora iskoračiti široko izvan svog prostora jugoistoka Europe i pridonositi ne samo razvoju Europske unije i NATO-a, nego i onih rubnih područja koja su toliko bitna za našu sigurnost i stabilnost, a to je prostor Mediterana, sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Hrvatska i Malta se tu suočavaju s istim izazovima, posebice s migracijama o kojima smo detaljno raspravljali”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI