Malenica u Bruxellesu uoči sastanka Vijeća ministara pravosuđa: Zločini u Ukrajini ne smiju proći nekažnjeno

Malenica u Bruxellesu uoči sastanka Vijeća ministara pravosuđa: Zločini u Ukrajini ne smiju proći nekažnjeno

Europska unija se mora zalagati da zločini u Ukrajini ne prođu nekažnjeno, rekao je u petak u Bruxellesu ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, priopćilo je ministarstvo pravosuđa i uprave.

“Europska unija mora pronaći zajednički odgovor za borbu protiv nekažnjivosti i zalagati se da ni jedan zločin ne prođe nekažnjeno. Podržavamo osnivanje Međunarodnog koordinacijskog centra za procesuiranje zločina agresije i baze podataka o međunarodnim zločinima pri EUROJUST-u”, rekao je Malenica uoči sastanka Vijeća ministara pravosuđa.

“Kao država koja još uvijek traga za brojnim nestalima čija se sudbina još uvijek ne zna i na čijem je teritoriju grubo kršeno međunarodno humanitarno pravo želimo iskustvom pomoći Ukrajini”, dodao je.

Predviđa se da će Međunarodni koordinacijski centar za procesuiranje zločina agresije pri EUROJUST-u s radom započeti tijekom ljeta ove godine, navodi se u priopćenju.

Hrvatska je jedna od 43 države stranke Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda koja je podnijela zahtjev Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) da pokrene istragu o situaciju u Ukrajini.

“Hrvatska zagovara utvrđivanje odgovornosti za sve počinjene zločine, uključujući zločin agresije te se priključila neformalnoj skupini država (core group) čiji je zadatak upravo raspraviti moguće načine procesuiranja zločina agresije s ciljem osiguravanja odgovornosti”, istaknuo je ministar.

Ministri pravosuđa izviješteni su o napretku o prijedlogu dviju direktiva vezanih uz kršenje sankcija Rusiji; Direktivi o definiciji kaznenih djela i sankcija za kršenje Unijinih mjera ograničavanja i Direktiva o povratu i oduzimanju imovine.

Razgovarali su o suzbijanju organiziranog kriminala povezanog s drogama. Malenica je upozorio da su u posljednje dvije godine uočene povećane aktivnosti tzv. balkanskog narko kartela u lukama Rijeka i Ploče koje se koriste kao uvozne luke za Europu.

“Povijest nas uči da kriminal ne poznaje granice. Narko karteli su dobro povezani i zato je važno da kao Unija damo zajednički odgovor kroz jačanje suradnje unutar EUROJUST-a”, rekao je hrvatski ministar.

Na sastanku ministara pravosuđa EU-a raspravljalo se o daljnjim koracima u borbi protiv rasizma i antisemitizma. Hrvatska je 1. ožujka preuzela jednogodišnje predsjedanje IHRA-om.

“Predsjedanje IHRA-om za Hrvatsku predstavlja veliku odgovornost i privilegiju. Predsjedništvo želimo iskoristiti da ojačamo angažman i predanost suzbijanju antisemitizma i negiranju ili iskrivljavanju Holokausta. Važno je da nove generacije ne zaborave što Holokaust jest i koliko je zla naneseno ljudskoj civilizaciji. Zato će snažno raditi na Inicijativi za budućnost sjećanja”, izjavio je u petak u Bruxellesu ministar pravosuđa i uprave Malenica. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI