U sklopu posjete Sjevernoj Makedoniji, glavni ravnatelj policije Nikola Milina obišao kontigent hrvatskih policajaca raspoređenih na granici s Grčkom

U sklopu posjete Sjevernoj Makedoniji, glavni ravnatelj policije Nikola Milina obišao kontigent hrvatskih policajaca raspoređenih na granici s Grčkom

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u dvodnevnom je posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji. U sklopu posjeta se u ponedjeljak sastao s direktorom Ureda za javnu sigurnost MUP-a Sjeverne Makedonije Sašom Tasevskim te  obišao i kontigent hrvatskih policajaca raspoređenih na granici s Grčkom.

Odnos dviju policija ocijenjen je prijateljskim, a međusobna suradnja općenito ocijenjena je kao dobra i bez prijepora. Posebno je intenzivna u domeni granične policije budući da, osim suradnje po pitanju brze razmjene informacija o događajima na migracijskoj ruti, policijski službenici hrvatske granične policije od prosinca 2015. godine kontinuirano pružaju ispomoć u Sjevernoj Makedoniji u mjestima Gevgelija, Star Dorjan i Bitola radi suzbijanja nezakonitih migracija, trgovanja ljudima i krijumčarenja migranata, navodi se u priopćenju.

Kroz rotacije kontigenata do danas na ovaj je način u ispomoći makedonskoj policiji sudjelovalo oko 600 policijskih službenika hrvatske policije. Raspoređivanje stranih policajaca na makedonsko-grčkoj granici polučilo je pozitivne rezultate te prenijelo snažnu poruku da su zemlje uz “Zapadno balkansku migracijsku rutu”, ali i ostale zemlje članice EU-a,  odlučne u suočavanju s migracijskom krizom te je dana obostrana podrška za nastavak takve suradnje u budućnosti.

U ovogodišnjoj ljetnoj turističkoj sezoni, već osmu godinu zaredom, nastavlja se i sudjelovanje policijskih službenika Sjeverne Makedonije u projektu „Sigurna turistička sezona“ kao ispomoć u policijskim upravama na moru. Ove će godine, tako, makedonski kolege patrolirati zajedno s hrvatskim policajcima u srpnju i kolovozu na području PU šibensko-kninske. Čelnici dviju policija izrazili su obostrano zadovoljstvo uspjehom ovog projekta, uz nadu kako će i domaći i strani turisti prepoznati pozitivne učinke ovog projekta hrvatske policije.

Od aktivnosti koje za cilj imaju proširenje i jačanje postojeće suradnje dogovoreno je sklapanje protokola između službi za zaštitu svjedoka, a glavni ravnatelj Milina direktoru Tasevskom je predstavio i prijedlog projekta čiji je cilj unaprjeđenje borbe u suzbijanju nezakonitih migracija te krijumčarenja i trgovanja ljudima na tzv. zapadno-balkanskoj ruti kroz jačanje koordinacije i sinergije policijskih tijela te ukupnih ljudskih i tehničkih kapaciteta trećih država i država članica.

U nastavku posjeta Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u utorak, 2. srpnja 2019. godine susreo se s policajcima hrvatske granične policije koji sudjeluju u pružanju ispomoći na granici između Sjeverne Makedonije i Grčke.

Temeljem Sporazuma o policijskoj suradnji iz prosinca 2015. hrvatski granični policajci, njih 11, raspoređeni su na područjima mjesta Gevgelija, Star Dorjan i Bitola. Na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, trgovanja ljudima i krijumčarenja migranata rade u zajedničkim auto-ophodnjama sastavljenim od po dva hrvatska policajca i jednog makedonskog policajca.

Od 2015. u ispomoć u Sjevernu Makedoniju upućeno je ukupno 67 kontigenata odnosno preko 600 hrvatskih policajaca. Sadašnje rotacije s jedanaest policijskih službenika obavljaju se svakih 30 dana. Za hrvatske policijske službenike ovo je izvrsna prilika za stjecanje dodatnog međunarodnog iskustva, ali i za prenošenje vlastitih iskustava koja su stekli radom na poslovima zaštite državne granice, posebice vezano uz suzbijanje nezakonitih migracija, u Republici Hrvatskoj.

Glavni ravnatelj policije Milina izrazio je zadovoljstvo profesionalnim radom naših policajaca i istaknuo kako ovaj način suradnje daje vidljive rezultate u broju zabilježenih i sankcioniranih protupravnih ponašanja svih oblika prekograničnog kriminaliteta i izvrstan je primjer konkretne, praktične prekogranične suradnje, stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Foto/MUP

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI