Božinović: “Niti jedna država sama ne može rješavati pitanja koja imaju prekogranični karakter od terorizma do organiziranog kriminala”

Božinović: “Niti jedna država sama ne može rješavati pitanja koja imaju prekogranični karakter od terorizma do organiziranog kriminala”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je u pratnji svog kolege Olivera Spasovskog obišao granični prijelaz Bogorodica s Grčkom na kojem policiji Sjeverne Makedonije pomaže 11 hrvatskih kolega.

Njihova primarna zadaća je suzbijanje ilegalnih prijelaza granice, no u jednomjesečnim turama susreću se i s drugim oblicima kriminala. Nedavno su tako uhitili traženog kriminalca koji je izašao iz zatvora u kojem je, u nizu nedjela, bio i zbog ubojstva policajca, a ‘pao’ je nedaleko grčke granice dok je nosio ukradenu robu.

Hrvatski policajci ministru su ispričali i da su ophodnje u kojima su sudjelovali otkrile većinu krijumčara migranata uhićenih na ovoj ruti.

Česte su, kažu, situacije da krijumčari zbog visokih zapriječenih kazni automobilima bježe od policije jureći i preko 200 kilometara na sat, a ako zaključe da bi mogli biti uhvaćeni iskaču iz vozila i automobile puštaju u stijene ili niz liticu.

Od velike pomoći hrvatskim kolegama na prijelazu Bogorodica je i makedonska policajka hrvatskog porijekla Milena Avramova rođena Žmirić koja je u graničnoj policiji preko 20 godina.

U izjavi medijima Spasovski se zahvalio MUP-u i Hrvatskoj kao prvoj državi koja je na bilateralnoj osnovi u Makedoniju poslala policijske službenike. “Želim im odati priznanje za profesionalni rad i za razmjenu iskustava s makedonskim policajcima… Ovo je primjer kako trebamo zajednički raditi na rješavanju globalnih problema”, kazao je Spasovski.

Božinović je kazao da mu je posebno drago kada pohvale dokaze od međunarodnih partnera i prijatelja, ističući također da je ovo je primjer kako se države nose u rješavanju transnacionalnih problema.

“Niti jedna država sama ne može rješavati pitanja koja imaju prekogranični karakter od terorizma do organiziranog kriminala i kao što svjedočimo sve više ilegalnih migracija. Hrvatski policajci ne samo da štite hrvatsku granicu već njih 11 svoja iskustva iz nošenja s migrantskom krizom u Hrvatskoj prenose i svojim kolegama ovdje u Sjevernoj Makedoniji”, kazao je Božinović.

Dodao je da su trendovi u obje zemlje slični te da je vrlo važno da policije razmjenjuju iskustva i uvijek budu ispred krijumčara. Iznio je i podatak da je Sjeverna Makedonija prošle godine priječila 16.900 ilegalnih migranata u pokušaju prelaska granice. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI