U Lošinjskom akvatoriju spašena britanska državljanka koja je pala s putničkog broda

U Lošinjskom akvatoriju spašena britanska državljanka koja je pala s putničkog broda

Dramatična pomorska, kopnena i zračna potraga za nestalom britanskom državljankom E.L. (rođenom 1972.), pokrenuta nakon njezina pada s putničkoga broda na liniji Pula-Venecija, uspješno je završena u nedjelju ujutro u 9,40 minuta u Lošinjskom akvatoriju, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Akcija potrage i spašavanja pokrenuta je u nedjelju rano ujutro u 2,17 sati nakon dojave zapovjednika putničkoga broda “Norwegian Star” koji plovi pod zastavom Zajednice država Bahami da je jedna putnica pala s toga broda tijekom plovidbe iz Pule prema Veneciji, na poziciji 25 nautičkih milja jugozapadno od Maloga Lošinja, odnosno, 45 nautičkih milja jugoistočno od Pule.

Odmah po dojavi, službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru – MRCC Rijeka pokrenuli su sa službenicima Lučke kapetanije Rijeka koordiniranu potražno-spasilačku akciju, a u potragu je angažirana i Obalna straža s dva ophodna plovila i potražnim zrakoplovom, koji se u zračnu potragu uključio u nedjelju ujutro nakon što se je razdanilo.

MRCC Rijeka izvijestio je pak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da je akcija uspješno okončana, te o aktivnostima i događajima u drugim područjima nadzora sigurnosti plovidbe, tijekom posljednja 24 sata.

Tako su u potrazi za nestalom putnicom porukom hitnosti (MAYDAY RELAY) upućenom posredstvom obalnih radio postaja obaviješteni i svi sudionici u pomorskom prometu unutar područja potrage, od kojih su se neki uključili u potragu, poput putničkih brodova “Zadar” i “Celebrity Constellation”, a putnički brod “Norwegian Star” sudjelovao je stalno u akciji.

Kako tijekom cijele noći putnica nije pronađena, službenici MRCC Rijeka uspostavili su u nedjelu ujutro u 3,12 minuta komunikaciju s talijanskim kolegama u MRCC Roma i zatražili da se u akciju uključi njihov SAR zrakoplov, opremljen za noćno pretraživanje.

U daljnjoj komunikaciji sa zapovjednikom putničkoga broda utvrđeno je kako su članovi posade naknadnim pregledavanjem video-snimki nadzornih kamera ustanovili da je putnica pala u more u subotu navečer u 23, 45 te je, s obzirom na taj podatak, u nedjelju ujutro 5,20 sati korigiran i perimetar potražno-spasilačke akcije.

Nakon povratne informacije kolega iz MRCC Roma da nemaju raspoloživi zrakoplov, MRCC Rijeka je nastavio akciju po prethodno usvojenome Planu akcije, pa se nastavilo s pripremama potražnoga zrakoplova Obalne straže RH tipa “Pilatus” koji je u zračnu potragu poletio u 6,42 sata.

Službenici Lučke kapetanije Rijeka, koji su sa spasilačkom brodicom iz sastava LK Rijeka pretraživali dio Malološinjskog akvatorija, dojavili su u 9,40 sati u MRCC Rijeka da je u moru nedaleko Maloga Lošinja pronađena žena koja je, nakon što je utvrđen njezin identitet, odmah prekrcana na ophodni brod Obalne straže RH “Cavtat” te prevezena u Pulu gdje su je dodatno pregledali djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula.

MRCC Rijeka izvijestio je da su se, nakon što je žena spašena, sve uključene jedinice povukle iz potrage.

Službenici Lučke kapetanije Zadar obavijestili su pak MRCC Rijeka o potrazi za sudionikom pomorske nesreće, koja se dogodila 17. kolovoza u večernjim satima ispred luke u Petrčanima, gdje su se sudarile dvije brodice, od kojih je jedna napustila mjesto nesreće prije dolaska službenika Kapetanije Zadar. U potragu za nestalom brodicom uključeni su i službenici Pomorske policije Zadar, a svim sudinicima u pomorskom prometu posredstvom obalnih radio postaja upućena je obavijest da se traga za nestalom gumenom brodicom sive boje s nadstrešnicom, dugom između sedam do osam metara, te je od njih zatraženo da jave ako primjete takvu brodicu. (Hina)

Foto/Obalna straža, Lučka kapetanija Rijeka

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI