LOPUDSKA PRIČA „Prijatelju sada znaj, ako želiš imat raj, s nama dođi i uživaj, Lopud je otok taj!“

LOPUDSKA PRIČA „Prijatelju sada znaj, ako želiš imat raj, s nama dođi i uživaj, Lopud je otok taj!“

Od djetinjstva nas uče kako je hrvatski dio Jadranskog mora ako ne najljepši onda svakako među najljepšima na planeti Zemlji. Već smo pisali o malom simpatičnom otoku Lopudu, jednom od najljepših elafitskih otoka. Stari Rimljani su ga zvali Lafota, a u antici je imao grčki naziv Dalaphodia.

Najvažnije promjene u načinu života zajednica malih hrvatskih otoka zbog fizičke izoliranosti, određene prije svega odvojenošću otoka od kopna,  prostora omeđenog morem kao i ekoloških posebnosti svakog otoka otočani su osjetljivi na bilo koju vrstu društvenih promjena. Svi to čini proučavanje njihova načina života iznimno zanimljivim.

Promatrajući prostor hrvatskog otočja moguće je zamijetiti da su društvene promjene kroz koje prolazi Hrvatska kao država u nekoliko posljednjih desetljeća  značajno utjecale i na način života stanovništva hrvatskih otoka.

Sada ćete vidjeti što je more i što je sunce. Možda se obišli cijelo Jadransko more ali ako niste bili na otoku Lopudu onda niste ništa vidjeli i doživjeli. Ljetovanje na otoku je nešto posebno i nezaboravno.

Specifičnost života stanovnika otoka moguće je analizirati različitim pristupima koji svaki na svoj način objašnjavaju određeni aspekt koncepta otočnosti.

Naime, koncept otočnosti dinamičan je i složen socijalni konstrukt koji podjednako određuju fizičke karakteristike klime, smještaj otoka, veličina ili točnije malenost zajednice,  doživljaji odnosa, osjećaja prema lokalnoj otočkoj kulturi i povezanosti s njom te postojanje tzv. otočnog identiteta.

Primjerice, kupovanjem u  trgovini, odlaskom u crkvu i na okupljanja prije i poslije mise, pomaganjem u radu na polju ili u masliniku, učlanjenjem u otočno kulturno društvo, posjetima domova otočana, neformalnim druženjem u kafićima i restoranima, susretima s mještanima na  brodu kao i na rivi prije i poslije dolaska broda u svakodnevnom ritmu sve to čini čari svakodnevnice Otočana.

Dok more na otoku Lopudu  svjetluca na podnevnom suncu, mlada prodavačica poziva prolaznike da se popnu na drveni jedrenjak kakav se 1878 godine otisnuo odande na putovanje u povijesti čovječanstva. “Pogledajte u kakvim su uvjetima živjeli pomorci, to su nezamislive avanture”, govori simpatična smeđokosa djevojka.

Snovi koji proizlaze i slijede jedan iza drugoga, brodovi koji uplovljavaju u malu renesansnu luku, istraživači – turisti koji se izmjenjuju i nižu uvijek isti, Otočni duh čine Lopud jedno od najpoželjnijih mjesta za život. Upravo sve to daje Lopudu  jednu posebnu ljepotu i draž radi čega ovaj Hrvatski otok iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjeta turista iz cijeloga svijeta.

Nemoguće je i zaobići lokalnog otočnog gospara Franu koji lokalnim mještanima i turistima uvijek bude raspoložen za čakulanje ili kako bolje da to kažemo “kundurovanje”  – Lopudsku priču: “kenova gospođe, kako ste – kaže otočanima gospar Frano izmamivši osmjeh ne samo mještanima već i turistima.

Kada odete na otok Lopud, sedam ili deset dana na godišnji odmor imate priliku da se upoznate sa mirom, ne pretjeranom gužvom, prelijepim plažama, nizom znamenitosti kao i sa kristalno čistim morem pa čak i riblji svijet oko otoka je bogatiji.

Danas, kada na otoku prevladavaju turizam i ugostiteljstvo kao zanimanja koja donose glavninu prihoda mještanima, pa ima tu i ludo zabavnih turističkih vodiča koji vas mogu prevesti s jedne strane otoka na drugu u malim golf autičima, no, teško je zamisliti da ovih zanimanja na otoku uglavnom uopće nije bilo u daljoj prošlosti jer upravo mnogi njihovi rituali čine ovaj otok zanimljivim za turiste.

Na otoku Lopudu su neke od najljepših vila, a vrlo često ih posjećuju i obilaze jahte svjetskih multimilijardera što zasigurno nije slučajno.

Tijekom toga vremena upoznate se svim ljepotama života stanovnika na otoku Lopudu. Postoji pjesma o Lopudu koja počinje ovim stihovima: „Prijatelju sada znaj, ako želiš imat raj, s nama dođi i uživaj, Lopud je otok taj!“

Tekst i foto: Božidar Bebek/ Totalno.hr

 

 

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI