BiH-Općina Ljubuški MORH-u za angažman u PP sezoni dodjelila Zlatni grb

BiH-Općina Ljubuški MORH-u za angažman u PP sezoni dodjelila Zlatni grb

Općina Ljubuški dodijelila je Zlatni grb za 2017. godinu Ministarstvu obrane RH kao znak zahvalnosti za angažman u protekloj protupožarnoj sezoni, a priznanje je na prigodnoj svečanosti održanoj u ponedjeljak, 12. veljače 2018. godine, u ime ministra obrane Damira Krstičevića primio njegov posebni savjetnik Božo Kožul.

Odluku o dodjeli tog javnog priznanja donijelo je Općinsko vijeće Ljubuški, a uručenje je upriličeno na svečanoj sjednici u sklopu obilježavanja Dana Općine Ljubuški.

“Republika Hrvatska još je jednom pokazala da je tu za Hrvate BiH kad je to najpotrebnije”, stoji u obrazloženju Odluke, u kojem je opisano kako je došlo do angažmana protupožarnih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na području Općine Ljubuški u ljeto 2017. godine: “Početkom kolovoza prošle godine višednevna vatrena stihija prijetila je većem broju kuća u Općini Ljubuški.(…) Situaciju su mogli “izvući” samo kanaderi. Lokalne vlasti s ciljem sprječavanja katastrofe uputile su zahtjev za pomoć kanadera u gašenju požara koji prijeti stanovništvu Ministarstvu obrane RH. Za samo tri sata od upućenog zahtjeva kanaderi su nadlijetali nebo nad Ljubuškim i kroz sat vremena ugasili požar koji je zahvatio više hektara guste borove šume.”

U obrazloženju je istaknuto kako su na odobrenju angažmana kanadera općinske vlasti Ljubuškog posebno zahvalne potpredsjedniku Vlade RH i ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji je imao ključnu ulogu u brzini intervencije, a čime je spriječena golema materijalna šteta s nesagledivim posljedicama.

U ime ministra Krstičevića na priznanju je zahvalio njegov savjetnik Božo Kožul. Podsjetio je kako je prošla godina u Hrvatskoj bila iznimno teška zbog rekordnog broja katastrofalnih požara i poplava te da su tijekom kolovoza protupožarne zrakoplovne eskadrile bile svakodnevno angažirane. U tim okolnostima dogodio se i veliki požar u Općini Ljubuški, koji je unatoč nadljudskim naporima vatrogasaca zaprijetio kućama, imovini i ljudskim životima.

“Prije nekoliko dana u Zagrebu Hrvatska vojska primila je nagradu Ponos Hrvatske, danas u Ljubuškom Ministarstvo obrane RH prima ovu zaista vrijednu nagradu – Zlatni grb općine Ljubuški. Ove nagrade su tim dragocjenije što dolaze od ljudi koji ih daju od srca jer su osjetili potrebu uzvratiti hrvatskim vojnicima koji su i sami svoju zadaću obavili profesionalno i sa srcem”, rekao je u prigodnom obraćanju Božo Kožul, zaključivši: “Sve ovo nismo činili očekujući nagradu – to smo činili jer je to naša dužnost i obaveza. Pomoć hrvatskom narodu i civilnim institucijama jedna je od naših temeljnih zadaća. Ipak, veseli nas kad se hrabrost i nesebičnost prepozna i biva nagrađena. To nam je dodatni poticaj da i ubuduće budemo spremni odgovoriti na sve izazove koji se pred nas postave.”

Pomoć je upućena na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH te uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike donesena je Odluka Vlade RH o uporabi OSRH u svrhu pružanja humanitarne pomoći BiH radi gašenja požara. Na požarište u Ljubuški upućeni su pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a s dva protupožarna zrakoplova kanadera CL-415.

Uz prošlogodišnji angažman, Republika Hrvatska je do sada u Bosni i Hercegovini pružala pomoć u gašenjima požara u pet navrata, i to kroz 2012. i 2013. godinu, stoji u priopćenju MORH-a.

Foto/Općina Ljubuški

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI