LIJEPA PRIČA! Pas Wesley je CIA-in K9 koji je proveo svoj život štiteći Amerikance

LIJEPA PRIČA! Pas Wesley je CIA-in K9 koji je proveo svoj život štiteći Amerikance

Upoznajte Wesleya, šestogodišnjeg crnog labradora retrivera, koji je proveo svoj život štiteći Amerikance u njihovoj domovini i u inozemstvu, slično kao i njegov imenjak: bojnik Wesley J. Hinkley, vojnik koji je dao konačnu žrtvu za svoju zemlju, izvjestila je CIA.

Wesley je CIA-in Explosive Detection K9 (a.k.a. “pas bombe”), a služio je na nekoliko turneja u inozemstvu. Pridružio se CIA-i kao jednogodišnje štene 2017., nakon što je pušten iz organizacije službenih pasa u Pennsylvaniji.

Dana 4. travnja 2011. Karen Mojecki izgubila je sina, bojnika Wesleyja “Wesa” J. Hinkleyja, dok je služio u američkoj vojsci u Bagdadu u Iraku. “Wes je bio osoba koja je, kada je stekao prijatelja, stekao prijatelja za cijeli život”, kaže Karen. “Uvijek je bio tu za svoje ljude.” Zbog toga se Karen obratila organizaciji službenih pasa da službenom psu da ime po svom sinu. Službeni pas, kao i vojnik, uvijek brine o drugima.

Kao sudbina, mali psić Wesley stigao je u organizaciju službenih pasa na vikendu Dana sjećanja, 2015. Karen je osobno bila tamo kako bi pozdravila vrckavu, malu crnu krznenu kuglicu koja će biti živa ostavština njezina sina.

Kako je rastao, postalo je jasno da bi mogao biti savršen za CIA-in program. Wesley je imao savršen temperament i razinu energije da služi svojoj zemlji kao CIA-in eksploziv za otkrivanje K9. Karen je bila oduševljena što će štene Wesley učiniti nešto što je njezin sin smatrao toliko važnim: služiti i štititi Ameriku.

Njegov voditelj je bio ponižen i počašćen što ga je upario s Wesleyem. Podijelila je: “Održala sam kontakt s Karen i povezala se s njom kroz ovog psa i onoga što on simbolizira. Samo pogled na njega stalni je podsjetnik na važnost posla koji nam je povjereno i na naslijeđe koje živi kroz njega u ime njezina sina.” Za Karen, priča njenog sina živi svaki put kada K9 Wesley upozna nekog novog. Njegov voditelj želi podijeliti po kome je dobio ime i zašto.

Wesleyev voditelj bio je mornarički veterinar prije pridruživanja CIA-i. Razbila je nekoliko rodnih barijera tijekom svog vremena u vojsci i bila je među prvim ženama koje su se pridružile CIA-inoj jedinici K9.

Wesley i njegov voditelj imali su neposrednu vezu i vezali su ljubav prema poslu. Zaljubila se u njegove izražajne smeđe oči i otkrila da je sladak i znatiželjan. “Prvi put kad sam sreo Wesleyja, bio je u uzgajivačnici i čekao da ga izvedu i prošetao prije no što je otišao na spavanje”, prisjetio se njegov voditelj. Wesley je, kao i ostali psi, nestrpljivo čekao svoj red da protegne noge. “Njegova je kora bila duboka, ali nije odgovarala njegovom stasu”, našalio se njegov voditelj. Zapravo, Wesley je bio najmanji od pasa.

Gledati njih dvoje kako rade sobu, tražeći eksploziv, isto je kao gledati ples. Wesleyev voditelj ima laganu ruku, obično jedva prst na povodcu, dok Wesley prati nevidljive mirise. Njihovo kretanje je opušteno, fluidno i s vremena na vrijeme gotovo bez napora. Nepopustljivo povjerenje koje dijele jedno s drugim bilo je očito još tijekom njihovog ranog treninga. Sada, godinama kasnije, dok se Wesley bliži mirovini, njihova je veza neraskidiva.

Wesleyev voditelj je njegov broj jedan obožavatelj. Zablistala je, “bez sumnje, činio me sretnom i ponosnom svaki dan od onog prvog dana kada sam ga vidjela u uzgajivačnici. Ja sam trebala biti njegova osoba, a on je trebao biti moj partner.” Njihova se veza počela stvarati na satu treninga i samo se produbljivala tijekom godina. Radili su u brojnim stresnim situacijama i pružali podršku u inozemstvu, aktivno tražeći eksplozive kako bi ublažili prijetnje od dodirivanja onih koje smo se zakleli štititi.

Otkako se vratio iz inozemstva, Wesley je postao pomalo slavna osoba u sjedištu CIA-e. Svi žele upoznati slatkog, hrabrog crnog laboratorija koji je časno služio svojoj naciji.

Nakon pet godina zaštite Amerikanaca ovdje i u inozemstvu, Wesley će se ove zime povući iz CIA-ine karijere. Kao i većina CIA K9-a, on će ostatak svojih dana provesti kao civil sa svojim voditeljem (tj. bit će razmaženo kućno štene). Postoji jaka veza voditelja/K9 koja se stvara nakon godina zajedno, stoga se psi mogu udobno povući i ostati sa svojim vodičem/obitelji po završetku svojih dužnosti.

Wesley i njegov imenjak posvetili su svoje živote služenju svojoj zemlji, zaštiti onih oko sebe i donošenju radosti onima koji su ih imali privilegiju upoznati.

Prikladno je, dakle, da su riječi “lojalnost”, “usluga” i “predanost” bile utisnute na pseće oznake malog psića Wesleyja, u čast bojnika Wesleyja Hinkleyja, kada je stigao na taj vikend na Dan sjećanja prije šest godina kako bi započeo svoj vlastiti put služenja zahvalnoj naciji, stoji u priopćenju američke agencije CIA.

Foto: CIA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI