Četvero liječnika iz KBC-a Zagreb među novozaraženima koronavirusom

Četvero liječnika iz KBC-a Zagreb među novozaraženima koronavirusom

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić potvrdio je u utorak da je među novozaraženima koronavirusom i jedna liječnica iz KBC-a, uz prethodno potvrđenog liječnika s kardiologije, a sumnja se da bi još jedan liječnik s Rebra mogao biti pozitivan.

Zaražena liječnica bila je u kontaktu s kardiologom s iste klinike kod kojega je prethodnih dana potvrđeno da je pozitivan na koronavirus.

Liječnik s kardiologije prekršio je naputak bolničke uprave da prijavi upravi boravak u inozemstvu i poduzme mjere dvotjedne samoizolacije, rekao je Ćorušić za N1 televiziju.

Napravljeni su izvidi i niti jedan pacijent zbog toga ne bi trebao biti ugrožen, a odjel na kojemu su radili zaraženi liječnici je zatvoren.

“Epidemiološki monitoring na klinici je završen. Znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju, koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji. Apeliramo na odgovornost građana, na samokontrolu u ponašanju, a ta situacija vrijedi i za liječnike”, rekao je Ćorušić.

Klinika za kardiologiju na Rebru radi, samo je jedan odjel izoliran za epidemiološki screening, istaknuo je.

“Suspektna situacija” kod još jednog liječnika

Rekao je da u KBC-u postoji još jedna “suspektna situacija kod jednog liječnika”, za kojega se vjeruje da bi mogao biti pozitivan, što bi značilo da je troje liječnika pozitivnih na koronavirus u toj bolnici.

Ćorušić je poručio da će liječnici koji ne prijavljuju svoje moguće kontakte sa zaraženim osobama vjerojatno biti sankcionirani.

Istaknuo je da KBC Zagreb radi normalno za hitne slučajeve i onkološke pacijente.

No, zbog kontakta sa zaraženim liječnicima, oko tri posto zaposlenih, odnosno 140 osoba je u samoizolaciji, kaže ravnatelj KBC-a Zagreb.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je danas da je još dvoje liječnika zaraženo koronavirusom – liječnica iz KBC-a Zagreb i liječnik iz Psihijatrijske bolnice Vrapče.

Novak: Četvero liječnika iz KBC-a pozitivno na koronavirus

Ukupno je zasad četvero liječnika iz KBC-a Zagreb pozitivno na koronavirus, troje s karidiologije i jedna liječnica s neurologije, potvrdio je u utorak Hini pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak.

Poduzimaju se mjere utvrđivanja kontakata i dezinfekcije, a trenutno je više od 100 djelatnika te ustanove u samoizolaciji, rekao je Novak.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić prethodno je izjavio da su neki liječnici virus uvezli iz Austrije, gdje su bili bez znanja uprave bolnice, i nisu poduzeli mjere dvotjedne samoizolacije.

“Znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju, koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji”, rekao je.

Ćorušić je pritom poručio da će liječnici koji ne prijavljuju svoje moguće kontakte sa zaraženim osobama vjerojatno biti sankcionirani. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI