PROJEKT LandSlidePlan: „Razvoj metodologije procjene podložnosti na klizanje za planiranje namjene zemljišta primjenom LiDAR tehnologije“

PROJEKT LandSlidePlan: „Razvoj metodologije procjene podložnosti na klizanje za planiranje namjene zemljišta primjenom LiDAR tehnologije“

Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu predstavljen znanstveni projekt „Razvoj metodologije procjene podložnosti na klizanje za planiranje namjene zemljišta primjenom LiDAR tehnologije“ (LandSlidePlan). Radi se o četverogodišnjem projektu kojega financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ), a provodit će ga Rudarsko-geološko-naftnI fakultet Sveučilišta u Zagrebu,  Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, u suradnji sa znanstvenicima iz Italije, sa Sveučilišta u Firenci, i Slovenije.

U projektu će se provoditi primijenjena znanstvena istraživanja u svrhu razvoja metodologije izrade karata klizišta prema potrebama sustava prostornog uređenja u Hrvatskoj, koja će se primjeniti na lokalnoj i regionalnoj razini te u skladu s Državnim prostornim planom i Procjenom rizika od katastrofa Republike Hrvatske.

Projekt obuhvaća tri pilot područja, za koja će biti izrađeni ogledni primjerci po dvije vrste karata klizišta: (1) karte koje prikazuju gdje mogu nastati klizišta (tzv. karte podložnosti na klizanje); i (2) karte koje prikazuju gdje se nalaze klizišta (tzv. karte inventara klizišta).

Pilot područja su podsljemenska zona Grada Zagreba, Hrvatsko Zagorje i Istra.

Razvoj metodologije će se zasnivati na LiDAR tehnologiji, koja omogućava racionalnu izradu karata što je nužno za kasniju praktičnu primjenu rezultata projekta. Ogledni primjeri karata klizišta za dijelove područja Grada Zagreba, Grada Buzeta, Grada Lepoglave i Općine Bednja, bit će također i sastavni dio smjernica za sustavnu izradu karata klizišta koje su predviđene kao vrlo značajan rezultat LandSlidePlan projekta.

HRZZ projekt LandSlidePlan se provodi od 1.1.2020. do 31.12.2023. godine. U provedbi ovoga projekta predviđeno je sudjelovanje dionika iz lokalne uprave Grada Zagreba, Grada Buzeta, Grada Lepoglave, Općine Bednja, zatim regionalne uprave Grada Zagreba, Varaždinske i Istarske županije, kao i iz državne uprave, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) .

Projekt provode Rudarsko-geološko-naftni fakultet iz Zagreba i Građevinski fakultet iz Rijeke u suradnji s eminentnim znanstvenicima iz područja klizišta iz Italije i Slovenije, a trajati će do konca 2023. godine. Predstavljanju projekta prisustvovao je i Željko Ulhir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog planiranja, koji je naglasio kako klizišta u Hrvatskoj dosad nisu bila sustavno mapirana i evidentirana, pa je ovo odličan pilot projekt koji bi mogao pokazati put u prevenciji značajnih nepogoda u budućnosti.

Foto: LIDAR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI