Direktor američkog laboratorija Gileada Daniel O’Day: Washington neće zabraniti izvoz remdesivira

Direktor američkog laboratorija Gileada Daniel O’Day: Washington neće zabraniti izvoz remdesivira

Direktor američkog laboratorija Gileada rekao je u nedjelju da Washington neće zabraniti izvoz eksperimentalnog antivirusnog lijeka remdesivira koji, kako pokazuje veliko kliničko ispitivanje, za nekoliko dana skraćuje oporavak pacijenata s teškim oblikom covida-19.

“Mislim da se slažemo s američkom vladom da moramo biti na usluzi kako pacijentima ovdje u Sjedinjenim Državama” tako i u “zemljama diljem svijeta”, rekao je Daniel O’Day za američku mrežu CBS.

“Imate li pravo izvoziti ga?”, upitao je novinar. “Da. Izvezli smo tisuće doza za klinička ispitivanja i za one kojima je on potreban”, odgovorio je spomenuvši posebne programe za primjenu neodobrenih lijekova.

Američka agencija za lijekove (FDA) izdala je u petak odobrenje za izvanrednu primjenu remdesivira. To će bolnicama omogućiti da se njime koriste kod pacijenata s najtežim oblikom covida-19 a da ne moraju sudjelovati u kliničkom ispitivanju.

Gilead je donirao 1,5 milijuna doza tog lijeka.

Tako će se moći liječiti “100.000 do 200.000 pacijenata”, ovisno o trajanju liječenja (pet do deset dana), rekao je O’Day. “Donirali smo (američkoj vladi) čitavu zalihu kojom raspolažemo u našem lancu opskrbe”, dodao je.

Remdesivir, eksperimentalni lijek koji je bio namijenjen za liječenje hemoragijske groznice ebole, ali nije odobren ni za jednu bolest, prvi je pokazao stanovitu djelotvornost u tako velikom ispitivanju – na više od tisuću pacijenata – premda se njegov učinak smatra skromnim. (Hina)

Foto: Gilead

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI