Laboratorij za znanost o podacima u prometu i logistici otvoren na Dan Fakulteta prometnih znanosti: Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je posebno priznanje i zahvalnicu

Laboratorij za znanost o podacima u prometu i logistici otvoren na Dan Fakulteta prometnih znanosti: Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je posebno priznanje i zahvalnicu

Na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj u petak je obilježen Dan Fakulteta prometnih znanosti, a tom prilikom otvoren je i Laboratorij za znanost o podacima u prometu i logistici, a u sklopu svečane sjednice Dana Fakulteta prometnih znanosti Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je posebno priznanje i zahvalnicu za dugogodišnju uspješnu suradnju i unaprjeđenje cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj.

Prigodnom programu nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dr.sc. Nikolina Brnjac, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Fakulteta prometnih znanosti prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Madunić te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc. dr. sc. Olivera Majić.

Laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici otvoren je u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla, a cilj je zajedničkom suradnjom i stručnim znanjima unaprijediti prometne i logističke procese, od čega će koristi imati svi društveni subjekti koji doprinose prometnoj sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Nikolina Brnjac istaknula je važnost zauzimanja što boljeg položaja Hrvatske na tržištu prometa, koje broji preko 500 milijuna potrošača.

Dekan Fakulteta prometnih znanosti prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić istaknuo je kako Fakultet prometnih znanosti može ponuditi kvalitetna rješenja u prometnim tehnologijama i u tehničkim rješenjima u prometu i logistici te doprinijeti aspektu sigurnosti prometa. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras dodao je da je novi laboratorij prilika da se upravo novim znanjima iz područja matematike, informatike te analizom i sveobuhvatnim bazama podataka može pomoći radu hrvatske policije.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović iskoristio je priliku da podsjeti na dugogodišnju uspješnu suradnju između Ministarstva unutarnjih poslova i Fakulteta prometnih znanosti, pogotovo na području od zajedničkog interesa, a to je sigurnost prometa na cestama. Primjer toga je izrada novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je, nakon što je u primjeni nešto manje od dva i pol mjeseca, već polučio dobre rezultate što se ističe smanjenjem broja prometnih nesreća.

U svom obraćanju ministar Božinović naglasio je kako Ministarstvo unutarnjih poslova radi iskorake po pitanju znanosti, što se vidi na primjeru Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ kao i Visoke policijske škole, u vidu dopusnica za obavljanje znanstvene djelatnosti. Suradnja znanstvenih i stručnih institucija preduvjet je razvoja novih spoznaja i alata na području sigurnosti, a upravo znanost omogućava bolje prilagođavanje policije potrebama suvremenog društva i odgovorima na sigurnosne pojave.

U sklopu svečane sjednice povod Dana Fakulteta prometnih znanosti dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja istaknutim pojedincima i tvrtkama, a Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je posebno priznanje i zahvalnicu za dugogodišnju uspješnu suradnju i unaprjeđenje cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj.

Za glazbeni ugođaj pobrinula se poznata sopranistica Danijela Pintarić.

Foto: Božidar Bebek

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI