Kuščević: Zakon o sprečavanju sukoba interesa još je u proceduri

Kuščević: Zakon o sprečavanju sukoba interesa još je u proceduri

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je u četvrtak kako očekuje da će Zakon o sprečavanju sukoba interesa na sjednicu Vlade i u saborsku proceduru ići do kraja ove godine, da je prošao e-savjetovanje te da je na međuvladinim resornim tijelima i da se usaglašavaju završni stavovi, a na tvrdnje kako se novi zakon već naziva “lex Marić” rekao je da mu je smiješno odgovarati.

Na pitanje zbog čega je iz zakona izbačena odredba o ‘periodu hlađenja’ po kojoj dužnosnici godinu dana ne bi mogli biti izabrani u nadzorne odbore i druga tijela, Kuščević je odgovorio kako iz zakona još ništa nije ni ubačeno niti izbačeno.

“Zakon se još uvijek usuglašava na međuvladinim radnim tijelima i kad Vlada prihvati taj zakon i uputi ga u Hrvatski sabor, tada možemo pričati zašto je nešto usvojeno ili nije usvojeno”, rekao je ministar uprave.

Kuščević je naglasio da period tzv. ‘hlađenja’ mora postojati kako bi se spriječilo da dužnosnik eventualno zloupotrijebi u nekom kasnijem poslu svoju prijašnju poziciju te da to namjeravaju izbaciti samo u dijelu u kojem se radi o prelasku iz državne tvrtke u državnu tvrtku.

Dodao je i kako se mora paziti je li tijelo u kojem je dužnosnik obnašao dužnost imalo poslovni odnos s nekom privatnom tvrtkom, te ako jest, da onda ‘period hlađenja’ treba ostati.

Na tvrdnju novinara da neki zakon zovu i “lex Marić” jer omogućava ministrima da nakon što se ostave ministarske dužnosti mogu odmah otići u primjerice uprave ili nadzorne odbore pojedinog trgovačkog društva, rekao je kako mu je na to “smiješno odgovarati”.

Kad je dobio odgovor da tako kažu u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, Kuščević je odgovorio da bi povjerenstvo “očito moralo malo bolje naučiti čitati zakone – ne zakon o sprečavanju sukoba interesa, već zakon koji kaže da zakon nije zakon dok ga ne usvoji Hrvatski sabor”.

“Mi sada pričamo, razgovaramo, usuglašavamo stavove oko tog zakona”, dodao je Kuščević.

Kuščević je naglasio da u samom zakonu ne stoji da se ministri mogu odmah nakon prestanka dužnosti zaposliti u upravama trgovačkih društava.

“Naravno da ‘period hlađenja’ mora ostati i da moramo sve napraviti kako bi sprečavali potencijalni sukob interesa”, rekao je.

“Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa mora shvatiti svoju ulogu – to je prevencija, to je edukacija, to je sprečavanje mogućeg potencijalnog sukoba interesa i upozoravanje ukoliko se takav sukob interesa, ne daj Bože, dogodi” rekao je te poručio: “Nek’ svatko radi svoj posao i onda će biti u redu” ponovivši kako u povjerenstvu smiju ukazivati onoga trenutka kada zakon bude u raspravi i proceduri.

“Bilo bi dobro da razgovaramo o tome, ovo sada nije vrijeme za razgovor i raspravu o zakonu. Vlada će vrlo brzo usvojiti zakon i onda ćemo o njemu raspravljati, ovo je zaista tema za jedan okrugli stol”, rekao je ministar uprave te je poručio da će to biti najbolji zakon do sada. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI