Kuščević: Plan uvida u nevažeće potpise nakon što se vidi koliko je zainteresiranih

Kuščević: Plan uvida u nevažeće potpise nakon što se vidi koliko je zainteresiranih

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je u utorak da će se plan i način uvida u nevažeće potpise prikupljene za tri referendumska pitanja napraviti nakon što su utvrdi broj zainteresiranih, fizičkih osoba, inicijativa, udruga i drugih koji to žele.

Istaknuo je kako je jasan zaključak koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici i govori o broju važećih, odnosno nevažećih potpisa te da će se omogućiti zainteresiranim stranama uvid u nevažeće potpise.

“Vlada taj posao napravila transparentno u skladu sa Zakonom o referendumu i najvišim standardima o zaštiti osobnih podataka”, naglasio je ministar Kuščević nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za projekt “e-Poslovanje” u Ministarstvu uprave.

Podsjetio je kako je Ministarstvio uprave na svojim web stranicama objavilo obavijest u prošli petak kojim se pozivaju zainteresirane strane na podnošenje zahtjeva za uvid do kraja ovoga tjedna.

“Kada vidimo broj zainteresirane javnosti, fizičkih osoba, inicijativa udruga itd. tada ćemo napraviti plan na koji način to omogućiti”, najavio je Kuščević.

Nemoguće je danas govoriti o metodologiji i sustavu, jer ne znamo koliki će biti broj zainteresiranih, moramo vidjeti koje tehničke i informatičke i sigurnosne uvjete APIS može zadovoljiti, koliki broj promatrača u određenom vremenu, ustvrdio je.

Kada sve to skupa sagledamo i razradimo metodologiju tada ćemo u dogovoru s inicijativama i tvrtkom APIS donijeti konkretan plan na koji način će se omogućiti uvid, najavio je Kuščević.

Upitan hoće li dopustiti reviziju, Kuščević je uzvratio protupitanjem: Što je revizija i tko ju je ovlašten provesti?

Na tvrdnju kako bi to trebalo odraditi posebno neovisno povjerenstvo, Kuščević je odgovorio kako su Ministarstvo uprave i Vlada taj posao napravili neovisno i transparentno i da je utvrđeno, fotografski, činjenično stanje kao što je i opisano u izvješću.

Osobno nemam nikakvih problema da se sastavi tijelo za reviziju u kojem bi trebali sjediti predstavnici inicijativa, MUP-a i grafolozi i svi koji imaju potrebna stručna znanja i koji bi mogli prekontrolirati sve potpise. To je i jasan stav Vlade, premijer Plenković je to jasno na Vladinoj sjednici izrekao i nemamo nikakvih ideja da bismo napravili bilo što što ne bi bilo transparentno, istaknuo je Kuščević.

Poručio je kako je cijeli posao jako dobro, kvalitetno i transparentno odrađen i da neće dopustiti da se to na bilo koji način kompromitira. Sve što nekoga zanima, a što je u skladu sa zakonom o zaštiti osobnih podataka i GDPR-om, bit će omogućeno, najavio je Kuščević.

Ravnatelj APIS-a Saša Bilić rekao je kako je postupak provjere potpisa proveden pošteno, objektivno, vjerodostojno, poštivajući pravila struke i odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka korištenjem aplikacije Državnog izbornog povjerenstva.

Kad vidimo koliki je broj zainteresiranih osoba, inicijativa i udruga napravit ćemo optimalan i odgovarajući plan kako će se provjeriti nevažeći potpisi, rekao je Bilić. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI