“KULTURNA BAŠTINA” Otvoren tradicionalni Festival kravate – Jelena Pavičić Vukičević: Kravata kao zaštitni znak Hrvata i Hrvatske

“KULTURNA BAŠTINA” Otvoren tradicionalni Festival kravate – Jelena Pavičić Vukičević: Kravata kao zaštitni znak Hrvata i Hrvatske

Na trgu bana Jelačića danas je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević otvorila tradicionalni Festival kravate koji će trajati do 20.listopada. Programom je predviđeno vezanje kravate i rubaca na pedesetak zagrebačkih spomenika. Počelo je s vezanjem kravate banu Jelačiću ,a članovi Kravat pukovnije će to isto napraviti i na ostalim spomenicima u Zagrebu.

Crvene su kravate znak za početak festivala koji će biti bogat sadržajima, rekao nam je Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije.

“Već u nedjelju kreće velika smjena straže zdruga povijesnih postrojbi, gdje će nam u goste doći počasna zaštitna bojna Hrvatske vojske, Zrinska garda Čakovec i Turopoljski banderi. Prodefilirat ćemo gradom otići na Markov trg gdje će se obaviti ceremonija smjene straže”, kazao je Matejčić.

U ponedjeljak i utorak će se članovi uputiti u škole s ciljem da se mladi upoznaju s činjenicom da je kravata iz Hrvatske, da je Zagreb prijestolnica kravate i da joj je domovina Hrvatska. To je ujedno i poslanje Kravat pukovnije koja predstavlja Hrvate iz 17.stoljeća i njihovu laku konjicu, kroz smjene straže subotom i nedjeljom u užem središtu Zagreba.

Grad Zagreb je ponosan na kravatu i ponosni smo što će je ban Jelačić danas opet dobiti, rekla nam je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

“Drago mi je da se možemo pridružiti ovoj značajnoj manifestaciji i nadamo se da će do 2020. godine kada će Hrvatska predsjedati Vijećem Europske unije, kravata kao zaštitni znak Hrvata i Hrvatske biti prepoznatljiva u cijeloj Europi pa i u cijelom svijetu. Za tu godinu pripremamo posebno iznenađenje za sve europske prijestolnice i za sve građane Europske unije”, rekla je Pavičić-Vukičević.


Piše/željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI