“KULTURNA BAŠTINA” PRIGORSKI DANI

“KULTURNA BAŠTINA” PRIGORSKI DANI

Trg bana Jelačića danas je bio domaćin četrnaestim po redu Prigorskim danima koji su po prvi puta održani u Zagrebu. Dani se održavaju u organizaciji KUD-a Prepuštovec gdje su dosada i održavani a ove godine su u njima uživali i Zagrepčani te brojni turisti.

Veći dio manifestacije se odvijao u za to postavljenom starom seoskom dvorištu ograđenom drvenim plotom. U tim kulisama su brojni posjetitelji mogli vidjeti kako se odvijao život na selu i kako je živjela obitelj u prigorskoj hiži sa kujnom, ostavom, pelnicom, sukašnicom, sjenikom, bunarom i pojilom.

Posebna atrakcija je bila prikaz ondašnjeg načina življenja uz kuhanje jaglof, pečenje tienke gibanice, spremanje sira, vrhnja, masla (putra), izradu konca, tkanje odjeće na tkalačkom stanu, valjanje (peglanje) obleke, pečenje rakije, a održano je i Prvo potrošačko ocjenjivanje vina u Hrvatskoj, koje je ocjenjivao posebno odan vinu, žiri, sastavljen od vinskih Martinjskih biškupa.

Posjetitelji su mogli i kušati razne delicije koje su se pripremale a sve je bilo začinjeno i bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Manifestaciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI