Kuleba rekao da većina Ukrajinaca želi ulazak zemlje u NATO

Kuleba rekao da većina Ukrajinaca želi ulazak zemlje u NATO

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba odbija ruske zahtjeve i glatko je rekao da “Ukrajina traži članstvo u NATO-u” tijekom epizode CBS-a “60 minuta”.

Kuleba je iz CBS-a Lesley Stahl rekao da Ukrajina ne odustaje od svojih ambicija da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu u epizodi “60 minuta” koja je emitirana u nedjelju.

Također je rekao da Ukrajina ne šalje “signale” da je spremna odustati od svoje ambicije da se pridruži NATO-u u nastojanju da ispuni jedan od zahtjeva ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Ne šaljemo takve signale”, rekao je Kuleba odgovarajući na pitanje Stahla. “Većina Ukrajinaca želi da Ukrajina postane članica NATO-a.”

Umjesto toga, Kuleba je rekao da će, ako Ukrajina uspije, cijeli demokratski svijet biti sigurniji.

“Jedini signal koji šaljemo svijetu je da će, ako Ukrajina uspije, i ako se Rusija povuče, to biti puno sigurnije za cijeli demokratski svijet”, rekao je Kuleba.

Dodao je kako Sjedinjene Države nisu vršile pritisak na Ukrajinu da odustane od svojih planova za pridruživanje NATO-u, ali je rekao da ih je “nekoliko europskih članica NATO-a” izvršilo pritisak da se povuku.

Kuleba je rekao da će ruska invazija velikih razmjera na Ukrajinu donijeti “ogromnu štetu samoj Rusiji”.

“Ekonomski, zbog sankcija koje će odmah biti udarene Rusiji. Vojno, jer mi nismo zemlja koja će odustati. Ovo je naša zemlja, mi ćemo je braniti”, rekao je Kuleba. “Vidite, [Rusija] nas je pokušavala ugušiti, destabilizirati i razbiti iznutra u posljednjih 300 godina. Ali nisu uspjeli. Još uvijek sjedim ovdje s vama, ministrom vanjskih poslova neovisne Ukrajine. Znamo prijetnju, razumijemo je, naučili smo kako živjeti s njom i zalažemo se za pravednu stvar”, rekao je Kuleba.

Komentari dolaze usred pojačanih napetosti između Rusije i Ukrajine, budući da Rusija trenutno ima preko 150.000 vojnika duž ukrajinske granice, prenosi američki Fox News.

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI