Kujundžić: Spinrazu će dobiti i stariji od 18 godina i oni na respiratoru kada se dokaže da je učinkovito

Kujundžić: Spinrazu će dobiti i stariji od 18 godina i oni na respiratoru kada se dokaže da je učinkovito

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u subotu kako sve lijekove, pa i Spinrazu, na listu stavlja Povjerenstvo za lijekove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), istaknuvši da će taj lijek dobiti i stariji od 18 i oni koji su na respiratoru kada se dokaže da je to učinkovito.

“Kao liječnik i čovjek uvijek se radujem dokazanoj pojavi novog lijeka ili nove metode liječenja. Ovdje treba reći da Povjerenstvo za lijekove HZZO-a stavlja sve lijekove na listu, pa tako i Spinrazu. Osnovni kriterij su indikacije koje prijavljuje nositelj odobrenja odnosno firma koja proizvodi lijek. Čim se u tom smislu nositelj odobrenja prijavi da je to i za pacijente koji su na respiratoru i ako postoje za to dokazi da je korisna metoda, onda će Povjerenstvo uvrstiti i Spinrazu za pacijente na respiratoru”, rekao je Kujundžić za večerašnje Vijesti RTL-a upitan kada će lijek Spinrazu moći koristiti i oboljeli od spinalne mišićne atrofije koji su stariji od 18 godina ili su na respiratoru.

Dodao je kako postoji nekoliko zemalja u kojima su krenuli stavljati pacijente na respiratoru posljednjih nekoliko mjeseci, ali ne može reći koliko je učinak pozitivan ili ne.

Naveo je i da će to procjenjivati stručno društvo za lijekove. “Ne smijemo se igrati da ću ja iz administracije ili netko drugi iz nekog drugog neovisno o željama nešto procjenjivati – ne smijemo se u to miješati”, poručio je ministar zdravstva.

Kujundžić je rekao da će Spinrazu dobiti stariji od 18 i oni koji su na respiratoru onda kad se dokaže da je to učinkovito.

“Ako se nositelj odobrenja u tom smislu očituje i dostavi dokaze, i Povjerenstvo kada napravi zbroj te ukaže da je to potrebito, sigurno će onda i u Hrvatskoj staviti Spinrazu i za pacijente na respiratoru”, istaknuo je. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI