Ministar zdravstva Kujundžić: Inspekcijski nalazi bit će objavljeni danas

Ministar zdravstva Kujundžić: Inspekcijski nalazi bit će objavljeni danas

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je u petak da će tijekom dana biti poznati nalazi inspekcijskog nadzora u zdravstvenim ustanovama nakon javno iznesenih traumatičnih iskustava žena tijekom ginekoloških postupaka, te je ponovno pozvao sve pacijente da prijave nekorektna postupanja u javnozdravstvenim ustanovama.

Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka, ginekologa i anesteziologa iz cijele Hrvatske analizirat će i tijekom dana donijeti zaključke o nalazu zdravstvene inspekcije, a o tome će biti objavljeno priopćenje, rekao je Kujundžić novinarima pred Banskim dvorima.

Slobodna Dalmacija objavila je u četvrtak neslužbenu informaciju da je inspekcija u KBC-u Split utvrdila da u medicinskom postupanju prema saborskoj zastupnici Ivani Ninčević Lesandrić nije bilo nepravilnosti.

Kujundžić to nije želio komenitirati, rekavši da on ne raspolaže nikakvim neslužbenim informacijama jer su povjerenstvo i inspekcija neovisna tijela koja rade bez kontakta s bilo kime.

Neovisno o inspekcijskom nalazu i mišljenju povjerenstva, svi moramo učiniti više kako se propusti ne bi događali, poručio je.

Ujedno je pozvao sve pacijente da slučajeve nekorektnog postupanja osoblja, s bilo kojega aspekta, prijave upravi bolnice.

Povećanje proračunskih sredstava za zdravstvo

Uoči sjednice Vlade na kojoj bi trebao biti predstavljen proračun za 2019. Kujundžić nije htio odgovoriti koliko dobiva njegovo ministarstvo, iako je po najavama upravo Ministarstvo zdravstva najveći dobitnik s milijardu kuna više nego ove godine, zbog povećanja zdravstvenog doprinosa.

Osim toga, država će više izdvojiti za skupe lijekove, te za pokrivanje troškova županijskih bolnica i domova zdravlja.

“Zdravstvo koliko god dobije, uvjetno rečeno, uvijek je malo, jer zdravstvo u svijetu svake godine poskupi otprilike 5 do 10 posto, što treba ukalkulirati kada se planiraju proračuni za zdravstvo za iduću godinu, i to muči sve zemlje u svijetu”, rekao je Kujundžić.

Upitan za novčani plus koji dobiva zdravstveni proračun, rekao je kako je to relativan plus.

“Ne mogu ništa govoriti dok ga ne dobijemo, ali prvenstveno moramo rješavati dugovanja bolnica”, poručio je. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI