Kuhar volonter iz Splita: “Država da je bila u stanju, izašli bi prvi na teren, blokirali nas, volontere podijelili, ali mi kad smo došli ovdje, nikoga nije bilo”

Kuhar volonter iz Splita: “Država da je bila u stanju, izašli bi prvi na teren, blokirali nas, volontere podijelili, ali mi kad smo došli ovdje, nikoga nije bilo”

U Petrinji volonteri kuhari provode posljednje dane na potresu pogođenom području pomažući i pripremajući tople obroke za stradalnike u potresu jer od srijede kuhanje preuzima državna tvrtka Pleter na čijem je čelu savjetnik predsjednika Zorana Milanovića general Zoran Mareković.

“Danas kuhamo zadnji dan, odnosno do srijede, to bi nam trebao biti zadnji dan, a tada Pleter preuzima”, rekao je za N1 kuhar volonter koji je tu prvi dan stigao iz Splita.

“Trebalo bi dati ljudima, koji imaju restorane i hotele, ponuditi im ugovore da rade za unesrećene. A to što je država odlučila, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija”, dodao je komentirajući dolazak Pletera.

Smatra da su trebali ranije reagirati: “Da su bili u stanju, izašli bi prvi na teren, blokirali nas, volontere podijelili, ali mi kad smo došli ovdje, nikoga nije bilo. Bili smo u dogovoru s Civilnom zaštitom i Crvenim križem iz Petrinje. Tu su nas smjestili, razapeli smo šator i počeli kuhati na dvije teće dok nije došao kamion s opremom. To je improvizirana nadstrešnica da ne pada kiša, ali oformili smo kuhinju na otvorenom da ljudi dobiju topli obrok.”

Kaže da ugostiteljima treba dati šansu: “Ipak vodimo većinu državnog proračuna kroz ugostiteljstvo i turizam, i ovime smo pokazali da možemo i hoćemo i da dajemo sve od sebe.”

Opisao je kako je prvi dan, kad su krenuli u pomoć Petrinji, kolona bila dugačka 20 kilometara. “Vlast je trebala biti na terenu i kontrolirati situaciju. Nije mi jasno zašto u ovakvim situacijama nema pravila, procedure koje bi se poštovalo. U hotelima znamo u svakom trenutku koja je procedura za što. Prošao je 11. dan, još nemaju model kako i što dalje.”

Za većinu opreme su se sami pobrinuli: “Mali broj hrane dobili smo od Crvenog križa i Civilne zaštite. Sami smo prvi dan donijeli 12 tona opreme i robe. Ovo s čime sad radimo, dolazi iz Zagreba, Udruga ugostitelja iz Zagreba je preuzela inicijativu, svaka im čast. Nakon srijede vraćamo se svakodnevnici i praćenju situacije.”

Izvor/ N1

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI