Tko štiti Zorana Krtalića i zašto se VSTV BiH nije oglasio o prijavama na kriminal?

Tko štiti Zorana Krtalića i zašto se VSTV BiH nije oglasio o prijavama na kriminal?

Veliki dio javnosti u BiH pažljivo je pratio sudske procese koji su bili dodjeljeni sadašnjem potpredsjedniku Kantonalnog Suda FBiH u Mostaru Zoranu Krtaliću.

Važan dio razrađenog kriminalnog sistema koji je osmišljen i razvijen pod strogom kontrolom moćnih pojedinaca omogućio je Zoranu Krtaliću da stekne naglo bogatstvo i tako preuzme kontrolu nad Kantonalnim Sudom u Mostaru.

Davne 1992. godine osoba pod imenom Zoran Guzina odlučio je promjeniti identitet, i to ne bilo kakav, već vjerski i politički.

Preko noći i u jeku ratnih sukoba Pravoslavna crkva gubi dvoje vjernika a Katolička dobiva dvoje, dok u isto vrijeme nadležna administracija zaprima zahtjev za promjenu prezimena i to pogađate – bračni par Guzina postaje Krtalić.

Naravno, Krtalić je tada promjenio i dres u kojem uživa i danas.

Kadija te tuži – kadija ti sudi

Ova davno izrečena mudra izreka želi reći da nema pravde, a najviše je nedostaje u Kantonalnom Sudu u Mostaru.

Krtalić a o čemu su pisali brojni domaći i svjetski mediji, govorimo naravno o apsurdu koji se naziva „Dvije škole pod jednim krovom“ gdje je Kantolni Sud u Mostaru na čelu sa Krtalićem poništio presudu Općinskog Suda u Mostaru i nastavio sa diskriminacijom djece u školama.

Neslužbeno, u hodnicima zgrade Suda i van nje Krtalić važi za jako sposobnog Sudca čiji je hobi primanje mita pa tako za njegove usluge oslobađajuće presude Mostarci trebaju izvdojiti od 5.000KM do 10.000KM, naravno, u zavisnosti od težine predmeta.

No, ovo nije prvi ni posljednji slučaj koji je obilježio karijeru sadašnjeg potpredsjednika Suda u Mostaru i po neslužbenim  informacijama istražni organi su već duže vrijeme upoznati sa „remek djelima“ Zorana Krtalića.

VSTV BiH bio upozoren na korupciju Krtalića

Po dostupnoj dokumentaciji, najviše prava od svih da priča o kriminalu Zorana Krtalića ima poznata odvjetnica Nevenka Oručević.

Ona je više puta prethodnih godina upozoravala usmeno i pismeno Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH o kriminalnim djelima Zorana Krtalića.

Naime, po dostupnim podacima, Krtalić je nezakonito dodjeljivao predmete sebi i iste riješavao ekspresno a sve uz veliku materijalnu korist.

Neuspjeh VSTV-a da otvori oči na sav kriminal koji se još uvijek odvija u Kantonalnom Sudu u Mostaru u BiH zbog potpredsjednika Suda Zorana Krtalića, omogućio je upravo Krtaliću da svoje naglo bogatstvo stečeno kroz primanje mita uloži u skupocjenu vilu na Buni pored Mostara, te imovinu u hrvatskoj, stan u Makarskoj i dva stana u Zagrebu.

Uz potporu supruge Branke koja je zaposlena na mjestu Tužiteljice
Kantonalnog Tužilaštva HNK, Krtalić je imao pristup i povjerljivim dokumentima iz Tužilaštva u Mostaru što mu je omogućilo bolje pregovore sa moćnicima koji su presude plaćali.

Slučaj Adriatic osiguranje

Slučaj Đonko protiv Adriatic osiguranja na početku je izgledao kao završetak dugotrajnog sudskog procesa a ustvari je postao ponovno dokazivanje kriminalnih radnji Zorana Krtalića.

Naime, Adis Đonko je prije 11. godina tužio Adriatic osiguranje za naplatu štete i od tada do danas dobio dvije presude u njegovu korist.

Kada je napokon slučaj došao na red i nakon što su zaprimili informaciju da je predmet dodjeljen Zoranu Krtaliću, odvjetnička  kancelarija Đonko koja zastupa tužitelja tražila je izuzeće sudije bez navedenih razloga.

Razlozi su kako saznajemo privatne i poslovne veze Zorana Krtalića sa predsjednikom Agram grupacije Davorom Martinovićem.

Naime , Davor Martinović je suvlasnik Euroherc i Adriatic osiguranja, Predsjednik Agrama za BiH i Predsjednik Upravnog odbora Euroherc osiguranja. Ovaj “uspješni advokat” branio je i Dragana Čovića u predmetu vezanom za zloupotrebu položaja i ovlasti iz 2000. godine.

Nakon što nije odgovoreno u vezi izuzeća sudije, Krtalić osjećajući da gubi tlo pod nogama nezakonito šalje predmet na Vrhovni Sud FBiH i to bez znanja predsjednice Suda u Mostaru a s ciljem da bi se predmet dodjelio drugom Sudu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Po dosadašnjoj praksi, Vrhovni Sud FBiH šalje predmet u najbliži Kantonalni Sud, što je u ovom slučaju Kantonalni Sud u Širokom Brijegu.

Ne bi ništa bilo sumnjivo da upravo Krtalić nije već kontaktirao njemu bliske sudije i naredio ekspresno rješavanje navedenog predmeta u korist tuženog Adriatic osiguranja.

Zakoni očigledno ne važe za ljude poput Krtalića i njegovo grubo kršenje tih zakona prolazi nekažnjeno.

Tko štiti Zorana Krtalića i zašto se VSTV BiH nikada nije oglasio po prijavama koje su pristizale godinama protiv Krtalića i njemu bliskih ljudi?

U narednim danima redakcija će nastaviti sa objavljivanjem dokaza o kriminalnim radnjama potpredsjednika Suda u Mostaru Zorana Krtalića i imenima njegovih sučesnika iz Kantonalnog Suda u BiH, u Mostaru.

Foto: Oslobođenje.ba

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI