Krstičević na susretu ministara u Helsinkiju o hibridnim prijetnjama, umjetnoj inteligenciji i klimatskim promjenama

Krstičević na susretu ministara u Helsinkiju o hibridnim prijetnjama, umjetnoj inteligenciji i klimatskim promjenama

Ministar obrane Damir Krstičević u srijedu i četvrtak je sudjelovao na neformalnom sastanku ministara EU-a u Helsinkiju na kojem se raspravljalo o pitanjima poput umjetne inteligencije, klimatskih promjena, pomorskoj sigurnosti i hibridnim prijetnjama,  priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane (MORH).

Ministri obrane EU-a razgovarali su o umjetnoj inteligenciji i razvojnu novih tehnologija u kontekstu njihove sve veće prisutnosti na području obrane, kao i o sve snažnijim posljedicama klimatskih promjena na sigurnosni i obrambeni sektor, stoji u priopćenju.

Razgovaralo se i o važnosti pomorske sigurnosti i aktivnostima koje u tom području provodi EU, kao i o hibridnim prijetnjama.

Krstičević je kazao kako je za korištenje prednosti novih tehnologija u obrani ključna suradnja s civilnim sektorom, sinergija djelovanja na nacionalnoj, europskoj i NATO razini i postavljanje odgovarajućeg zakonodavnog i etičkog okvira djelovanja.

Govoreći o klimtaskim promjenama istaknuo je kako se u budućnosti može očekivati njihov još snažniji utjecaj na sigurnost, uključujući na migracije stanovništva, zbog čega je potrebno koordinirano zajedničko djelovanje.

Ministri obrane imali su i zajedničku sjednicu s ministrima vanjskih poslova na temu hibridnih prijetnji, a na njoj je sudjelovao i hrvatski ministar Gordan Grlić Radman, zaključuje se u priopćenju. (Hina)

Foto/MORH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI