Krstičević potpisao sporazum o PESCO projektu zajedno s još tri članice EU-a

Krstičević potpisao sporazum o PESCO projektu zajedno s još tri članice EU-a

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, koji sudjeluju na sastanku ministara obrane EU-a u Bruxellesu, potpisao je u utorak sporazum o projektu kemijskog, biološkog i radiološkog nadzora (CBRN), zajedno s kolegama iz Austrije, Mađarske i Slovenije te s Europskom obrambenom agencijom.

Riječ je o jednom od šest projekata u kojima Hrvatska sudjeluje u okviru stalne strukturirane suradnje (PESCO).

“Mislim da je ovo dobra prilika za hrvatsku obrambenu industriju. Sada se projekt diže na operativnu razinu i već u prosincu imat ćemo susret sa svim predstavnicima industrije”, rekao je Krstičević.

Projekt financiraju sve države sudionice, a najveći dio Austrija s oko dva milijuna eura, dok Hrvatska sudjeluje s 380 tisuća eura. Dio sredstava očekuje se od Europskog obrambenog fonda, rekao je Krstičević.

Ideja toga projekta je razvoj senzorske mreže koja se sastoji od bespilotnih letjelica i kopnenih vozila bez vozača pomoću kojih će se prikupljati podaci i stvarati situacijska slika u slučaju nuklearnih, bioloških i kemijskih prijetnji.

Za sada se od hrvatskih tvrtki za sudjelovanje u tom projektu prijavio DOK-ING, a mogu se uključiti i druge.

Ministri obrane usvojili su i ažurirani popis od 13 novih projekata koje treba provesti u okviru PESCO-a, čime se broj projekata koji se trenutačno provode povećao na 47.

Pet novih projekata usmjereno je na osposobljavanje u područjima kao što su kibernetika, ronjenje, taktika, medicina te kemijska, biološka, radiološka i nuklearna obrana.

Cilj ostalih projekata je jačanje aktivnosti EU-a koje se temelje na suradnji, kao i na razvoj kapaciteta u područjima mora, zraka i svemira.

Vijeće je u prosincu 2017. donijelo odluku o uspostavi stalne strukturirane suradnje (PESCO) koja državama članicama EU-a omogućuje tješnju suradnju u području sigurnosti i obrane.

Tim se trajnim okvirom za suradnju u obrani državama članicama koje su za to voljne i spremne omogućuje zajedničko razvijanje obrambenih sposobnosti, ulaganje u zajedničke projekte i jačanje operativne spremnosti i doprinosa vlastitih oružanih snaga.

U ožujku 2018. usvojen je prvi paket od 17 projekata, a u studenom iste godine još 17 projekata. Hrvatska sudjeluje u ukupno šest projekata.

U PESCO-u sudjeluje sljedećih 25 država članica: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Švedska. (Hina)

Foto: MORH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI