Krstičević posjetio hrvatske vojnike u Litvi

Krstičević posjetio hrvatske vojnike u Litvi

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov u pratnji litavskog ministra obrane Raimundasa Karoblisa posjetili su u petak u vojarni Rukla u Litvi hrvatske i litavske vojnike koji sudjeluju u ojačanoj prednjoj prisutnosti NATO-a, priopćeno je iz ministarstva obrane.

Ministar i načelnik izrazili su zadovoljstvo viđenim adekvatnim uvjetima kakve imaju hrvatski vojnici.

Ministar Krstičević istaknuo je: “Ponosan sam na hrvatske vojnike, naše Tigrove koji nas dostojno predstavljaju ovdje u Litvi. Naši vojnici razmjenjuju vrijedna iskustva, jačaju interoperabilnost i provode zajedničku obuku s vojnicima iz savezničkih NATO zemalja.”

Načelnik Glavnog stožera OS RH rekao je, kako se danas zajedno s ministrom imao prilike uvjeriti kako hrvatski Tigrovi imaju odlične uvjete.

Zapovjednik prvog Hrvatskog kontingenta satnik Marko Krpan istaknuo je, kako su hrvatski vojnici odlično opremljeni hrvatskim proizvodima i izrazio je zadovoljstvo uvjetima života i rada hrvatskih vojnika u Litvi.

Ministar i načelnik također su podijelili novu sportsku opremu hrvatskim vojnicima u Litvi.

Zapovjednik borbene grupe pukovnik Thorsten Gensler istaknuo je kako je vrlo zadovoljan suradnjom s hrvatskim vojnicima. “Hrvatski Tigrovi, iz povijesne brigade svojim sudjelovanjem čine ovu našu brigadu ponosnom.”

Pripadnici hrvatskog kontingenta u Litvi uspješno su proveli pripremna gađanja osobnim naoružanjem, a u planu je početkom sljedeće 2018. godine provedba posadnih gađanja s borbenim oklopnim vozilima Patria.

U ovoj prigodi, hrvatski vojnici poželjeli su svojim obiteljima sretnu Novu godinu i lijepe želje za blagdane. “Sretna Nova godina svima u Hrvatskoj! Za Hrvatsku kao Tigar!”, poručili su Tigrovi iz Litve.

U NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi trenutno je razmještena mehanizirana satnija koja broji 187 pripadnika OSRH, od kojih je i 10 žena, s 15 borbeno oklopnih vozila Patria.

Pripadnici OSRH u borbenoj grupi u Litvi pod vodstvom Savezne Republike Njemačke borave od početka prosinca, a zapovjednik prvog Hrvatskog kontingenta u Litvi je satnik Marko Krpan.

Foto: MORH/I. Firšt

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI