Ministar obrane RH Krstičević: ulaganje u europsku obrambenu industriju je ulaganje u sigurnost građana

Ministar obrane RH Krstičević: ulaganje u europsku obrambenu industriju je ulaganje u sigurnost građana

Ulaganje u europsku obrambenu industriju je ulaganje u sigurnost građana, a za to su potrebna odgovarajuća sredstva, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u srijedu, drugog dana Međuparlamentarne konferencije u Zagrebu.

“Želio bih istaknuti koliko je važno imati adekvatna sredstva za razvoj i istraživanja u području obrane. Ulaganje u europsku obrambenu industriju je ulaganje u sigurnost naših građana, europsku suradnju, ekonomski razvoj i zapošljavanje”, rekao je Krstičević na temetskoj sjednici o jačanju europske obrambene suradnje i industrije, piše Hina.

Tom je sjednicom počeo drugi i završni dan Međuparlamentarne konferencije o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP).

Krstičević je predstavio prioritete i aktivnosti hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u području obrane i sigurnosti.

Istaknuo je četiri prioriteta: daljnju provedbu, konsolidaciju i koherentnost obrambenih EU inicijativa (PESCO, CARD, vojnu mobilnost, Europski obrambeni fond), jačanje EU-NATO suradnje i transatlantskih odnosa, jačanje industrijske i istraživačke dimenzije obrane s naglaskom na ulogu malog i srednjeg poduzetništva, te jačanje napora Europske unije na području jugoistočne Europe u domeni sigurnosti i obrane.

Cilj tih inicijativa je razvoj sposobnosti kroz suradnju, izbjegavanje dupliciranja i nepotrebnog trošenja kako materijalnih tako i ljudskih resursa, kazao je.

Europski obrambeni fond (EDF) jedan je od alata za koji Hrvatska smatra da će imati pozitivan učinak na jačanje europske obrambene industrije te da će potaknuti daljnju sinergiju između oružanih snaga i civilnog industrijskog sektora, rekao je ministar.

“Stoga smatramo da je vrlo važno osigurati adekvatna financijska sredstva za EDF unutar Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. ”

Međutim, trenutačno se ne predviđa više od 7 milijardi eura za EDF, a to je znatno smanjenje sredstava, kazao je dodavši da RH podržava prvotni prijedlog koji je bio 13 milijardi eura, a koji je podržao i Europski parlament.

Glavni direktor za obrambenu industriju i svemir EK-a Timo Pesonen kazao je da je važno razvijati strateška partnerstva i transatlantsku suradnju, ali i pojačati ulaganja u istraživanja i razvoj u cilju jačanja vlastite autonomije.

Također je istaknuo važnost financijske potpore Europskom obrambenom fondu i rekao da rezovi negativno utječu na obrambenu suradnju među članicama.

Pawel Herczynski, zamjenik glavne tajnice Europske službe za vanjsko djelovanje zadužen za ZSOP i odgovor na krize, izrazio je nadu da će biti dovoljno sredstava za obranu u novom VFO-u.

“Ambicije EU-a u području sigurnosti i obrane vjerodostojne su i učinkovite samo ako poduprijete potrebnim resursima”, naglasio je dodavši da se to mora osigurati.

Foto: Foto: PIXSELL / J. Regovic/ Izvor/ MORH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI