Krstičević: General Bobetko otac je moderne Hrvatske vojske

Krstičević: General Bobetko otac je moderne Hrvatske vojske

Izaslanstvo Ministarstva obrane RH i Hrvatske vojske u ponedjeljak je položilo vijence na grob generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku u povodu obljetnice njegove smrti, a  potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da je general Bobetko ‘otac moderne Hrvatske vojske i dao je nemjerljiv doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske’, priopćeno je iz MORH-a.

Izaslanstvo MORH-a i HV-a, predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnikom Dragom Matanovićem, položilo je vijenac i odalo počast bivšem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH, generalu Bobetku, u čiju je spomen služena i misa zadušnica.

„General Janko Bobetko je otac moderne Hrvatske vojske i dao je nemjerljiv doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. Bio je primjer pravog vojnog stratega i vizionara koji je bio zaslužan za ključne oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu uz hrabre hrvatske branitelje“, izjavio je tim povodom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, navode iz MORH-a.

Stožerni general Janko Bobetko rođen je 1919. godine u mjestu Crnac kod Siska. U Sisku je pohađao gimnaziju, nakon koje je upisao Veterinarski fakultet u Zagrebu. U srpnju 1941. godine pridružio se prvoj partizanskoj antifašističkoj postrojbi u Europi – Prvom sisačkom partizanskom odredu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata u Dravogradu u Sloveniji bio je teško ranjen. Poslije rata završio je Visoku vojnu akademiju tadašnje JNA.

Na početku Domovinskog rata i agresije na Hrvatsku, uključio se u obranu Republike Hrvatske na Banovini. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman 10. travnja 1992. dodjeljuje mu čin generala zbora, nakon čega preuzima zapovjedništvo Južnog bojišta.

General Bobetko vodio je deblokadu Dubrovnika i akcije u dubrovačkom zaleđu te operacije Maslenica i Medački džep. Dana 20. studenoga 1992. general Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH te na toj dužnosti ostaje do srpnja 1995. godine, kada odlazi u mirovinu.

Umro je  29. travnja 2003. u Zagrebu, a pokopan u Sisku. (Hina)

Foto/Arhiva MORH / / Z. Lipošćak

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI