Krstičević i Pejčinović-Burić na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti 2018

Krstičević i Pejčinović-Burić na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti 2018

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sudjeluje od 16. do 18. veljače 2018. na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti, koja se 54. put održava u Műnchenu u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Dvodnevna Konferencija o sigurnosti okupila je u Münchenu vodeće političke lidere, predstavnike međunarodnih organizacija, vladinih i nevladinih organizacija, industrije, medija, civilnog društva i akademske zajednice. Među ostalim visokim uzvanicima, na konferenciji sudjeluju glavni tajnik UN-a António Guterres i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini te brojni čelnici država i vlada, ministri obrane i ministri vanjskih poslova. Sjedinjene Američke Države predstavljaju ministar obrane James Mattis i savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster, a uz ministra Krstičevića na konferenciji sudjeluje i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Tom prigodom, u izjavi ministar Krstičević je istaknuo: “U današnje vrijeme, kada ima sve više sigurnosnih izazova, kibernetičkih prijetnji, hibridnog djelovanja, lažnih vijesti nužno je zajednički djelovati i pravovremeno izmjenjivati informacije i podizati svijest građana o važnosti sigurnosne kulture Hrvatska je prepoznala važnost sigurnosnih promjena i nakon 15 godina 2017. godine donijela Strategiju nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti. Također, kao odgovorna članica NATO-a radimo na povećanju izdvajanja za obranu i razvoju sposobnosti.”

Na ovogodišnjoj konferenciji raspravlja se o ključnim sigurnosnim izazovima današnjice: od uloge Europske unije i njezinih odnosa s Rusijom i SAD-om, izazova koji stoje pred transatlantskim partnerstvom te rastuće uloge Kine na međunarodnoj sceni do krize liberalnog institucionalnog poretka, zbivanja na Bliskom Istoku, pogoršanih odnosa između zaljevskih država i sigurnosnih izazova s kojima se suočava afrički kontinent. Agenda nije zaobišla ni pitanje kontrole naoružanja, s posebnim naglaskom na tenzije koje izaziva razvoj sjevernokorejskog nuklearnog programa i neizvjesna budućnost krovnih sporazuma za kontrolu nuklearnog naoružanja.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na marginama konferencije održat će bilateralne sastanke s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Ursulom von der Leyen, predstavnicima SAD-a, Izraela te Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske., priopćeno je iz MORH-a.

Foto/MORH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI