Krstičević: Plan nabave MORH-a u 2017. bez ijednog klasificiranog postupka

Krstičević: Plan nabave MORH-a u 2017. bez ijednog klasificiranog postupka

Prezentacija Plana nabave Ministarstva obrane RH u 2018. godini s osvrtom na realizaciju Plana nabave u 2017. godini održana je u srijedu, 31. siječnja 2018. godine.

Prezentaciji je nazočio potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, članovi Odbora za obranu Hrvatskog sabora predvođeni predsjednikom Igorom Dragovanom, članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije kao i predstavnici udruga civilnog društva.

„Izrazito mi je drago da u 2017. godini, po prvi put u povijesti Ministarstva obrane, nismo imali niti jedan postupak nabave klasificiran stupnjem tajnosti, a to želimo ponoviti i u 2018. godini“, istaknuo je ministar Krstičević. „Transparentnost i zakonitost postupaka nabave nam je prioritet, vodit ćemo se i dalje odgovornim ponašanjem, odgovornim i racionalnim upravljanjem proračunom i transparentnom javnom nabavom“, kazao je ministar, zaključivši: „Naši građani imaju pravo znati na što se troši njihov novac, a mi kao dobri domaćini moramo odgovorno raspolagati sredstvima i planirati kako bi obrambeni sustav i naš vojnik od tog ulaganja imao najveću korist.“ Također, naglasio je da Ministarstvo obrane RH podupire razvoj hrvatske obrambene industrije te je krajem ovog tjedna planirano potpisivanje 35 ugovora s 26 gospodarskih subjekata – hrvatskih tvrtki u vrijednosti od 280.994.692,17 kuna, što je za oko 45 milijuna kuna više u odnosu na 2017. godinu.

Plan nabave MORH-a u 2018. godini predstavio je načelnik Samostalnog sektora za javnu nabavu brigadir Ivica Devčić, istaknuvši kako su vi postupci nabave usmjereni na poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika Oružanih snaga RH, opremanje te osiguravanju potrebne razine ispravnosti materijalno tehničkih sredstava u OSRH. Osvrnuo se na realizaciju Plana nabave u 2017. godini, istaknuvši kako je prošlogodišnji Plan nabave realiziran 99,3%, dok se preostali postotak odnosi na predmete nabave koji su preneseni u ovu godinu.

Provedeno je 1243 postupka nabave i sklopljeno 1588 ugovora, među kojima su najznačajniji generalni remont helikoptera Mi-171Sh, nabava daljinski upravljanih oružanih stanica i protuoklopnog raketnog sustava za borbena vozila Patria, izgradnja objekata te nabava jedinstvene sportske opreme za sve pripadnike Hrvatske vojske, kao i ekspedicijskog kampa kao nove sposobnosti koja će se koristiti i u zadaćama potpore civilnim institucijama i stanovništvu.

Kao najznačajniji projekti u 2018. godini za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo istaknuti su višenamjenski borbeni avion i hangar – radionica za održavanje Protupožarne eskadrile, za Hrvatsku ratnu mornaricu nabava motora za brodove HRM-a i prototip obalnog ophodnog broda, a za Hrvatsku kopnenu vojsku generalna revizija tenka M84, nabava lake puškostrojnice i jurišne puške VHS D2/K2 te inženjerijski strojevi i oprema.

Načenik GS OSRH general zbora Mirko Šundov zahvalio je ministru Krstičeviću što je osigurao povećanje vojnog proračuna, a time i ulaganja u opremanje i modernizaciju Oružanih snaga, posebice za poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika OSRH. Zahvalio je i svima u Ministarstvu obrane koji ulažu ogromne napore kako bi sve što pripadnici Oružanih snaga trebaju bilo dostatno i odgovarajuće kvalitete te pravodobno nabavljeno, kao i predstavnicima grana OS-a i uprava GS-a. „Posebno me veseli činjenica što danas hrvatskog vojnika opremaju i hrvatski proizvođači. Na taj način Oružane snage predstavljaju najbolju referencu za domaće proizvođače i njihove proizvode, te od korisnika proračunskih sredstava MORH i OSRH potiču domaću proizvodnju“, zaključio je general Šundov.

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan pohvalio je Ministarstvo obrane RH što je Plan nabave u 2017. godini izvršen gotovo 100%, zaključivši kako je to rezultat apsolutno kvalitetnog i ozbiljnog pristupa procesu. Napominjući kako je takva vrsta nabave vrlo složena, istaknuo je kako bi dobar primjer MORH-a trebala slijediti i druga tijela državne uprave. Također je pohvalio što MORH javno i transparentno, bez ikakve zadrške, već petu godinu zaredom predstavlja Plan nabave, te je na kraju istaknuo izvrsnu suradnju saborskog Odbora za obranu i Ministarstva obrane., stoji u priopćenju MORH-a.

Foto/MORH/ T. Brandt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI