Krstičević na sastanku Jadransko-jonske inicijative u Veneciji

Krstičević na sastanku Jadransko-jonske inicijative u Veneciji

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u utorak, 15. listopada 2019. godine na sastanku ministara obrane Jadransko-jonske inicijative koji je održan u sklopu 12. Regionalnog simpozija pomorskih snaga (Regional Seapower Symposium) u Veneciji, priopćio je MORH.

Prije sastanka Jadransko-jonske inicijative ministar Damir Krstičević sastao se s novim ministrom obrane Talijanske Republike, Lorenzom Guardinijem s kojim je potvrdio nastavak izvrsne bilateralne obrambene suradnje između Hrvatske i Italije.

Tijekom sastanka, ministri su razgovarali o intenziviranju suradnju dviju ratnih mornarica, poglavito u području održavanja zajedničkih vježbi te obuke i izobrazbe mornaričkih časnika. Ministar Krstičević uputio je poziv talijanskom ministru da se Italija uključi u projekt novog Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP) koje će biti smješteno u Zemuniku. Također, ministar Krstičević upoznao je talijanskog kolegu s održavanjem prvog međunarodnog zrakoplovnog mitinga koji će se održati u Zadru slijedeće godine te je uputio poziv za sudjelovanjem talijanske akrobatske grupe Frecce Tricolori na mitingu. Zaključno, razgovarali su i o predstojećem predsjedanju Republike Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

Jadransko jonska inicijativa – nastavak uspješne regionalne suradnje

Ministri su u Veneciji potpisali zajedničku izjavu kojom će potvrditi ADRION projekt kao uspješan primjer regionalne suradnje kroz Jadransko-jonsku inicijativu koja se temelji na inkluzivnosti, zajedničkim vrijednostima i zajednički interesima za sigurnost i stabilnost. Također, ovom izjavom ministri obrana potiču zapovjednike ratnih mornarica država članica jugoistočne Europe na ulaganje daljnjih napora u suradnji koji se odnose na poboljšavanje učinkovitosti i prepoznatljivosti inicijative, razmjenu sposobnosti i promoviranje razmjene znanja u području istraživanja.

Ovo je nastavak tradicionalnog sastanka mediteranske pomorske zajednice koji se u kontinuitetu organizira svake druge godine, Simpozij je posvećen institucionalnim, političkim, ekonomskim i akademskim sudionicima koji su izravno uključeni ili su zainteresirani za suradnju na moru, a odnosi se na konstruktivnu razmjenu mišljenja i ideja te sveobuhvatni pristup u pronalaženju odgovora na pitanja vezana uz more.

U okviru Jadransko-jonske inicijative u kojoj sudjeluju Albanija, Crna Gora, Grčka, Italija, Hrvatska i Slovenija pokrenut je projekt ADRION s ciljem promicanja suradnje, razmjene informacija i razvoja interoperabilnosti u svrhu osiguranja pomorskog prometa za djelovanje u kriznim situacijama na moru, priopćila je služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Foto: MORH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI