Krstičević : Izmjene zakona o obrani i službi u OS RH u Hrvatskom Saboru

Krstičević : Izmjene zakona o obrani i službi u OS RH u Hrvatskom Saboru

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević predstavio je u četvrtak, 25. siječnja 2018. godine u Hrvatskom saboru prijedloge Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Ministar Krstičević istaknuo je da izmjenama i dopunama ovih zakona čovjek postaje gravitacijsko središte pobjedničke Hrvatske vojske, a hrvatski vojnik najvažniji je dio obrambenog sustava Republike Hrvatske.

„Glavni cilj izmjena i dopuna Zakona o obrani je proširenje zakonskih osnova za operativnije i učinkovitije djelovanje obrambenog resora kako bi u potpunosti mogao preuzeti jednu od ključnih uloga u sustavu domovinske sigurnosti, sukladno zahtjevima Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti“, rekao je ministar Krstičević.

Nove Izmjene i dopune Zakona o obrani obuhvaćaju nekoliko područja: jasnije utvrđivanje prava i obveza pričuvnog sastava, mogućnost pokretanja dodatnih sadržaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja za potrebe obrane i nacionalne sigurnosti, unaprjeđivanje obrazovanja i znanstvene djelatnosti za potrebe obrane, uporabu i korištenje OS RH i dr.

Ministar je rekao kako se jedna od najvažnijih promjena Zakona o obrani odnosi na jasnije utvrđivanje prava i obveze pričuvnog sastava Oružanih snaga RH, što će omogućiti proširenje personalne baze za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava Oružanih snaga i na taj način osigurati veću operativnost u provedbi zadaća koje proizlaze iz obveza utvrđenim Zakonom i strateškim dokumentima.

Predloženim izmjenama Zakona o obrani, naglasak se stavlja i na mogućnost pokretanja dodatnih sadržaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja te će se na taj način razvijati sigurnosna kultura i jačati svijest kako su sigurnost i sudjelovanje u obrani pravo i obveza svakoga državljanina.

Jedna od bitnih izmjena Zakona o obrani je unaprjeđivanje obrazovanja i znanstvene djelatnosti za potrebe obrane te preciznije reguliranje ovlasti za uporabu i korištenje Oružanih snaga. „Predloženim Zakonom regulirat će se mogućnost transformacije sadašnjeg Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ u dio sveučilišne zajednice“, rekao je Krstičević.

Što se tiče izmjena Zakona o službi u OS RH, ministar Krstičević je naglasio kako je temeljni cilj podizanje standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika.

Tako su u izmjenama Zakona o službi OSRH predložene promjene koje podrazumijevaju vraćanje plaćanja rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti te uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu.

Također, pripadnicima Oružanih snaga omogućit će se bolji profesionalni razvoj, kao i vraćanje dostojanstva vojnog poziva radi većeg interesa za pristup u Oružane snage i na kraju, pridonijeti povećanju sigurnosti i zaštite Republike Hrvatske i njezinih građana, kroz promicanje vojnog poziva i vrijednosti Domovinskog rata.

U tom kontekstu, pomaknuta je najviša dob za različite oblike prijema u vojnu službu pa je tako predloženo da dobna granica bude ujednačena na 30 godina (postojeća granica je za vojnike 27 godina, za dragovoljne ročnike 29 godina, za dočasnike 29 godina, za časnike 30 godina) s ciljem povećanja broja kandidata.

Ovim Zakonom predloženo je i uvođenje prvog ugovora na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života vojnika/mornara čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina).

Ovakvim rješenjem postiže se sigurnost zaposlenja i mogućnost životnog i financijskog planiranja uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi. Predloženo je i da tijekom trajanja zadnjeg ugovora, a ne samo tijekom zadnje godine kao sada, vojnik može biti premješten u drugo državno tijelo u statusu službenika ili namještenika.

Cilj je da se znanja i sposobnosti pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske vrednuje i koriste i izvan obrambenog sustava.

Foto/MORH/ T. Brandt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI