(VIDEO) Krstičević: Sustav domovinske sigurnosti spreman za protupožarnu sezonu

(VIDEO) Krstičević: Sustav domovinske sigurnosti spreman za protupožarnu sezonu

Sustav domovinske sigurnosti spreman je za protupožarnu sezonu, ocijenio je u petak potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević.

‘’Dali smo smjernice koje je potrebno napraviti juš u ovih četrdesetak dana prije početka protupožarne sezone. Zajedno smo zaključili da je sustav domovinske sigurnosti spreman za ovogodišnju protupožarnu sezonu, da su naše glavne operativne snage spremen i da će se tim snagama zapovijedati iz Operativbog vatrogasnog zapovjedništav u Divuljama’’, kazao je Krstičević na radnom sastanku sastavnica sustava domovinske sigurnosti održanom u vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić’’ u Zemuniku.

Krstičević je izvijestio da su zračne snage Hrvatske vojske u ovom dijelu godine gasile 61 požar, što je za 50 posto veći angažman nego u istom razdoblju prošle godine. Najavio je i međuresornu vježbu ‘Sigurnost 2020’ koja će biti održana krajem svibnja sa ciljem provjere svih potrebnih procesa, procedura i tehnike koje su vezane za koordinaciju svih operativnih snaga, sustave veza i komunikacije i spremnog dočeka protupožarne sezone.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj naglasio je da je nakon obavljene analize razine spremnosti svih sastavnica protupožarne sezone jasno da Hrvatska vojska u tu sezonu ulazi potpuno spremna. Uz to, naveo je da ovogodišnja statistika pokazuje kako je prva faza protupožarne sezone 2020., u odnosu na prošlogodišnje, jedna od najaktivnijih prema broju požara.

‘’Iako je realizacija ovogodišnje protupožarne sezone otežana zbog pandemije koronavirusa, to Hrvatsku vojsku ni sastavnice sustava domovinske sigurnosti neće spriječiti u obavljanju njihovih zadaća’’ istaknuo je.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je da su vatrogasci, uz veliki broj požara koji je obilježio prvo tromjesječje ove godine, pandemiju i potres, vrlo aktivni.

‘’Već do sada smo imali više od 4000 požara na području RH, od čega oko 2800 na području priobalja. Važno je naglasiti i kako je postojala jako dobra suradnja i sa zračnim snagama u gašenju požara na području Smokvice kao i požara koji su dolazili iz Bosne i Hercegovine’’, rekao je.

Tucaković je podsjetio i da je reakcija vatrogasaca na potres bila ‘’odlična već od prve minute’’, a da su do petka Javna Vatrogasna postrojba Grada Zagreba i vatrogasci s područja Grada Zagreba odradili 3700 intervencija i 450 gašenja požara. Dodao je da je dnevno angažirano 1200 vatrogasaca koji sudjeluju u ophodnjama i pomažu stožerima civilne zaštite. (Hina)

Foto i video: MORH/ J.Kopi

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI