Krstičević na Danu branitelja grada Zagreba: Vjerujem da će 30. svibanj ponovno biti Dan državnosti

Krstičević na Danu branitelja grada Zagreba: Vjerujem da će 30. svibanj ponovno biti Dan državnosti

Na Dan branitelja grada Zagreba, 30. svibnja, gradonačelnik Milan Bandić priredio je u palači Dverce tradicionalni svečani prijam za zapovjednike zagrebačkih ratnih postrojbi i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, a na prijmu je bio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je, čestitajući braniteljima njihov dan, izrazio uvjerenje da će taj datum ponovno postati i Dan državnosti.

“Mislim da je to ogromna želja velikog broja hrvatskog naroda, on je prepoznat kao takav, i sljedeće godine obilježavamo i 30 godina od prvog višestranačkog Sabora. Mislim da je to najvažnija odluka”, istaknuo je ministar Krstičević uvjeren da će se od iduće godine 30. svibanj ponovno obilježavati kao Dan državnosti.

Ministar obrane zahvalio je hrvatskim braniteljima na svemu što su napravili za mir i sigurnost u Hrvatskoj.

“Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države, a hrvatski branitelji su kamen temeljac. Jasno u svemu tome je uloga našeg prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana”, istaknuo je Krstičević.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Drago Prgomet poručio je svojim prijateljima i suborcima da ne zaborave one njihove prijatelje koji su bez posla, koji su bez stana, kojima treba njihova pomoć.

Kao što smo mi bili spremni u svakom trenutku u ratu pružiti ruku jedan drugom, izvući ga iz rova, zaštititi ga, budimo, pozvao je Prgomet suborce, spremni to učiniti i danas kad je mir.

“Nemojmo zaboraviti da smo mi privilegirani. Doista privilegija je bila biti hrvatski branitelj, privilegija je bila stvarati hrvatsku državu i zamislite generacije i generacije Hrvata koji na žalost nisu tu privilegiju imali, a htjeli su biti. To samo govori na određeni način da smo mi ipak ljudi od posebnog kova, a kao takvi imamo pravo biti glasni i danas kada vidimo da nešto nije dobro, kada vidimo da državu treba graditi na zdravijim i boljim temeljima. Ja sam potpuno siguran da ovdje, u ovoj dvorani nema ni jednog čovjeka kada bi se pojavila situacija 90-tih koji ne bi napravio isto i otišao braniti vlastitu Domovinu”, poručio je Prgomet.

Naglasio je i da ne zaborave poginule suborce i nestale. “Nemojmo to naše sjećanje na njih svesti tek na puku ceremoniju godišnjih okupljanja nego nam je zadaća graditi državu koja će biti ogledalo ideala i snova o državi i o narodu kakvu su imali upravo ti naši prijatelji, ti koji su bili spremni dati vlastiti život za nju”, poručio je Prgomet.

Na prijemu su zahvalnice Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba uručene gradonačelniku Milanu Bandiću, generalu Damiru Krstičeviću, stožernom brigadiru, posebnom savjetniku ministra obrane Boži Kožulu, predsjednici Uprave GNK Dinamo Vlatki Peras, predsjedniku GNK Dinamo Mirku Barišiću i Bratovštini Marijanski zavjet za Domovinu.

Također, Bandić je svečano uručio Medalje Grada Zagreba Udruzi roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Zagreba, Udruzi udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske – Grada Zagreba i Zagrebačke županije te “Hrvatskom Feniksu” Udruzi obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

U crkvi sv. Marka služena je misa za poginule, zatočene, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Autor: Hina/Totalno.hr/Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI