KRŠENJE ZAKONA: Oleg Čavka vodi protuzakonitu “medijsku istragu” protiv direktora OSA-e

KRŠENJE ZAKONA: Oleg Čavka vodi protuzakonitu “medijsku istragu” protiv direktora OSA-e

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Oleg Čavka nastavlja voditi protuzakonitu “medijsku istragu” diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića.

Upravo su mediji za čiju se naklonost izborio tužilac Čavka objavili informaciju prema kojoj su službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH izvršili pretres u tuzlanskim prostorijama Američkog univerziteta u BiH i pregledali dokumentaciju u vezi s Mehmedagićevom diplomom. Međutim, ta je informacija ubrzo demantirana, piše tamošnji portal Vijesti.ba

“SIPA danas ne provodi nikakve aktivnosti na području Tuzle”, izjavio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Zatim je informacija korigirana, te su ulogu službenika SIPA-e u medijskim izvještajima preuzele kolege iz MUP-a Tuzlanskog kantona, koje su, sudeći prema tim izvještajima, pregledale dokumentaciju Američkog univerziteta u BiH u vezi s diplomom direktora OSA-e.

“Policijski službenici su postupali po naredbi za vršenje uviđaja donesenoj od strane Tužilaštva BiH. U skladu sa tom naredbom tražena je pomoć policijskih službenika MUP-a Tuzlanskog kantona prilikom vršenja uviđaja, koja je pružena i tom prilikom nije bilo izuzimanja nikakve dokumentacije. Nije bio ni pretres, niti je bilo izuzimanja dokumentacije nego vršenje uviđaja kojim je rukovodio tužilac Tužilaštva BiH”, kazali su za Faktor iz Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona.

Dakle, MUP Tuzlanskog kantona nije izvršio pretres u prostorijama Američkog univerziteta u BiH, te nije izuzimao nikakvu dokumentaciju, s obzirom na to da za takvu aktivnost nisu ni imali adekvatan nalog, već su na zahtjev tužioca Čavke “pružili pomoć” pri njegovoj privatnoj istrazi namijenjenoj pokušaju medijske diskreditacije direktora OSA-e.

Protiv Olega Čavke se, podsjetit ćemo, već vodi disciplinski postupak jer je samoinicijativno, bez formalne naredbe, započeo istragu fakultetske diplome direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića.

Tužilaštvo BiH je formiralo predmet u vezi s trgovinom diplomama, a informacije o tim nezakonitim aktivnostima je Tužilaštvu BiH dostavila SIPA-e u saradnji sa OSA-om. Postojanje organizirane mreže koja se bavi prodajom diploma dokazao je i portal Žurnal. Međutim, Čavka je istragu usmjerio prema direktoru OSA-e, umjesto prema Centru za obrazovanje iz Širokog Brijega, a u okviru istrage je saslušao novinarku Žurnala, od koje je pokušao iznuditi iskaz da je materijale o trgovini diplomama dobila od direktora OSA-e.

Disciplinski postupak koji se vodi protiv Čavke je započeo u junu ove godine, ali državni tužilac, očigledno, nema namjeru prekinuti samostalnu istragu. Taj disciplinski postupak nije prvi sa kojim se Čavka suočava, a već ranije je sankcioniran zbog nezakonitih aktivnosti.

https://vijesti.ba/clanak/501836/tuzilac-oleg-cavka-vodi-medijsku-istragu-protiv-direktora-osa-e

Izvor/ (Vijesti.ba / Faktor.ba)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI