Križevci će dobiti kozmološki centar sa zvjezdarnicom

Križevci će dobiti kozmološki centar sa zvjezdarnicom

Križevci će dobiti zvjezdarnicu i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj koji će se financirati iz fondova EU-a jer je udruzi P.O.I.N.T. krajem prošle godine odobren projekt “Future Hub Križevci”, vrijedan milijun i 779 tisuća kuna, a ovog tjedna i projekt SPARK, vrijedan gotovo tri milijuna kuna.

Kako su u petak izvijestili iz te udruge, krajem prošle godine odobren im je projekt “Future Hub Križevci”, koji se 80 posto financira iz Europskoga socijalnog fonda radi povratka mladih znanstvenika iz inozemstva. Ideja o osnutku znanstveno-obrazovnog centra za proučavanje svemira – prvoga kozmološkog centra u Hrvatskoj počela se ostvarivati krajem prošle godine, a ovog je tjedna dobila nastavak. Europa će financirati i projekt SPARK ili “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca”, vrijedan gotovo tri milijuna kuna.

Kozmološki centar bit će mjesto na kojem će se ujediniti znanstvena istraživanja iz teorijske fizike svemira, izvanškolski obrazovni programi, popularizacija znanosti i javna promatranja nebeskih fenomena. U sklopu kozmološkog centra bit će postavljena i zvjezdarnica.

Voditelj projekta Andrej Dundović rekao je da će astronomski opservatorij, zvjezdarnica, biti u središtu Križevaca i služiti ponajprije za edukaciju i popularizaciju znanosti, a u petmetarskoj kupoli bit će moderan teleskop.

Udruga P.O.I.N.T. i križevačka astronomska udruga „Perzeidi“ začetnici su obrazovnih i znanstveno-popularnih aktivnosti uz snažnu potporu Grada Križevaca, koji također sufinancira pokretanje centra pa je ukupan iznos ulaganja sedam milijuna kuna. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI